Israël evacueert "laatste Joden" uit Jemen

De Israëlische geheime dienst heeft een groep Joden veilig weggehaald uit het door oorlog verscheurde Jemen. Het zou gaan om de laatste Joden in dat land na een aanwezigheid van meer dan 2.000 jaar. Die werden daar bedreigd door extremistische moslims en er zijn ook al enkele Joden vermoord.
AP2009

De voorbije jaren waren in alle stilte al wel meer Joden geëvacueerd uit Jemen, het meest zuidelijke land van het Arabische Schiereiland. Nu is een groep van 19 mensen weggehaald uit de hoofdstad Sanaa en Raydah, een stad op 80 kilometer ten zuiden daarvan.

Die mensen zouden door drie landen gereisd zijn en hun vertrek zou gebeurd zijn onder de neus van de sjiitische Houthi's die in dat deel van Jemen de plak zwaaien. Eén van de gevluchte Joden zou een Torah-rol van meer dan 600 jaar bij zich hebben.

Die mensen zijn nu aangekomen in Israël en worden opgevangen in de woestijnstad Be'ersheva in de Negev. Ze zijn ook al ontvangen door premier Benjamin Netanyahu.

Volgens het Joods Agentschap werden de Joden in Jemen fysiek en verbaal aangevallen en een aantal van hen werden vermoord omdat ze weigerden om zich te bekeren tot de islam.

Vluchten via een "magisch tapijt"

Sinds de oprichting van de staat Israël in 1948 zijn er al meer dan 51.000 Joden weggehaald uit Jemen. Dat was vooral het gevolg van "Operatie Vliegend Tapijt" tussen 1949 en 1952. Ook daarna werden groepen Joden geëvacueerd uit Jemen. 

In de jaren 80 en 90 kon Israël ook 80.000 Joden weghalen uit Ethiopië, maar die mensen hebben veel problemen om zich in te burgeren in Israël. Bij Jemenitische Joden gaat dat veel vlotter.

Met de huidige evacuatie zou nu wel een einde gekomen zijn aan meer dan 2.000 jaar Joodse aanwezigheid in Jemen. In de 5e en 6e eeuw streden ze -net als in Ethiopië- daar om macht en invloed met christenen, maar uiteindelijk werd de islam de overheersende godsdienst in Jemen, het christendom in Ethiopië.