Kloof tussen de VS en Cuba nog niet helemaal dicht

Amerika en Cuba blijven het ook na het historische bezoek van VS-president Barack Obama aan Havana nog niet helemaal eens te zijn. Dat bleek tijdens een gezamenlijke persconferentie van de twee presidenten -Obama en Castro- waarbij beiden opvallend andere accenten legden.

Tijdens die persconferentie in de Cubaanse hoofdstad Havana bleef de Amerikaanse president duidelijk hameren op het gebrek aan mensenrechten en politieke vrijheid in wat nog altijd een communistisch land is. Ook de Amerikaanse militaire basis Guantamano op Cuba -iets waar de Cubanen vanaf willen- blijkt duidelijk een heikel punt.

De Cubaanse president Raul Castro was duidelijk niet helemaal opgezet met de les in mensenrechten en antwoordde dat geen enkel land ter wereld die rechten volledig respecteert. Hij ontkende dat Cuba politieke gevangenen vasthoudt en vroeg de journalisten om een lijst, zodat hij "hen vannacht nog kan vrijlaten".

Anders dan Obama was Castro het duidelijk niet gewoon dat hij moest antwoorden op vragen van een groep journalisten, die hij een keer "niet beleefd" noemde. Was er dan soms ergernis te merken bij Castro, één keer was dat ook het geval bij Obama toen Castro werd onderbroken door één van de Cubaanse medewerkers.

Raul Castro hamerde dan weer op het belang van de opheffing van de economische sancties van de VS tegen zijn land. Hij had weliswaar lof voor de oproep van president Obama om die sancties op te heffen, maar weet ook dat de beslissing daarover niet bij Obama ligt, maar bij het door Republikeinen gedomineerde Congres. Het ziet er niet naar uit dat die dat snel zullen doen en dat zal dus ten vroegste pas na de verkiezingen van eind dit jaar gebeuren. 

Obama liet echter ook opmerken dat het opheffen van het embargo tegen Cuba zal afhangen van de verbetering van de mensenrechten op Cuba. Zelfs een Democratische meerderheid in het Congres zal dus niet zomaar die sancties opheffen als er niets tegenover staat.

Samengevat blijven er dus nog grote verschillen tussen de standpunten van de VS en Cuba, al zijn beide presidenten er nu wel op gebrand om de relaties te verbeteren. Hoe dan ook is het niet realistisch om te verwachten dat een enkel staatsbezoek de problemen van meer dan een halve eeuw op zich kan oplossen. Voor Cuba is dat embargo echter erg belangrijk, want het land kan anders dan de voorbije jaren niet meer rekenen op economische steun van het linkse Venezuela dat nu zelf in een diepe crisis zit.