Na acht weken weten we het: dit zijn de mol én de winnaar

Het hoge woord is eruit, we weten het eindelijk: Gilles en niemand anders dan hij is (of beter was) de mol. In tegenstelling tot televisiekijkend Vlaanderen wisten Hanne en Cathy al even hoe de vork in de steel zat. Cathy kon – wellicht door haar berucht en goed ingevulde molboekje – de meeste vragen juist beantwoorden en wint zo 30.790 euro. "Ja, ik ben fanatiek."

’t Is gebeurd, zou Erik Van Looy zeggen. Na negen weken kwamen alle mollenjagers vanavond te weten wie al die tijd de proeven zoveel mogelijk probeerde te saboteren. De lange zoektocht kende eindelijk een ontknoping. 

In die laatste aflevering was nog behoorlijk wat geld te verdienen, maar voor iedereen leek de ervaring en het plezier toch stilaan belangrijker dan het nog (extra) te verdienen geld. De pot was met 29.490 euro toch al hoog genoeg, niet? In totaal kwam er nog 1.300 euro bij, tot een totaalbedrag van 30.790 euro.

En dan kwam het, hét moment. De drie kandidaten – Cathy, Hanne en Gilles – mochten op een geweldige locatie de dertig vragen invullen die naar hún mol zouden leiden. Hoewel Cathy en Halle blijkbaar al een tijdje wisten dat Gilles de mol was, was dat geen garantie om een flink bedrag rijker te worden. Op sommige vragen wist namelijk niemand het antwoord, zelfs niet met een uitgebreid molboekje. Kende u de bloedgroep van uw verdachte, om maar één voorbeeld te geven? 

"Wist het al vanaf aflevering vier"

Cathy als winnaar: wel meer mensen zouden er geld op hebben durven inzetten. Zij toonde zich doorheen het spel als een van de meest fanatieke deelnemers en liet geen kans voorbij gaan om haar boekje vol te pennen. “Ik wist al van de vierde aflevering zo goed als zeker dat Gilles de mol was, maar je blijft altijd twijfelen”, reageert ze na de uitzending. “Ik ga niet ontkennen dat ik fanatiek ben. Als je één keer in je leven die kans krijgt, wil je zo ver mogelijk geraken. Winnen was een leuk extraatje, mijn doel was vooral om de mol te ontmaskeren.”

“Mijn tactiek was om altijd Gilles te volgen. Ik probeerde altijd bij hem te zijn", zegt ze. “Als hij voor een vrijstelling ging, deed ik dat ook. Hetzelfde bij de (ondertussen beruchte, nvdr.) pasvragen. Ik wachtte altijd op wat Gilles zei en zei dan hetzelfde, zij het iets fanatieker.”

Zelf was ze vooral in het begin een van de meest verdachte kandidaten. Nochtans heeft ze pas op het einde bewust zelf “gemold”, zo geeft ze nu toe. “Ik wist dat Stijn begon te twijfelen tussen Gilles en mij. Daarom moest ik mij verdacht maken. Daarom heb ik de metroproef (waarbij ze de persoon op het perron moest vinden in een krant, nvdr.) en de vogelopdracht (waarbij ze dezelfde vogel liet zien en zo de pot weer voor even op 0 liet komen, nvdr.) bewust laten mislukken.”

En dan volgt er nog één belangrijke vraag: wat gaat Cathy doen met al dat geld? “Een deel leg ik weg zodat mijn kinderen later een tijdje kunnen gaan reizen. Ik heb dat zelf gedaan toen ik afgestudeerd was en dat was de beste ervaring ooit. Wat er met de rest van het geld gebeurt, mag ik nog niet verklappen. Dat komen jullie volgende week te weten in de laatste aflevering.”

De laatste bloedstollende momenten van "De mol"