Nederland telt nu officieel 17 miljoen inwoners

Volgens het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telt Nederland nu 17 miljoen inwoners. Net voor de middag passeerde de teller van het CBS de grens. In 2001 gingen onze noorderburen de grens van 16 miljoen inwoners voorbij.

De grootste bevolkingsgroei deed zich voor in gemeenten die sowieso al dichtbevolkt waren: Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Almere.

In 109 van de 390 Nederlandse gemeenten is de bevolking afgenomen. De grootste daling deed zich voor in een aantal gemeenten in Zuid-Limburg: Heerlen, Kerkrade en Sittard-Geleen. Maar ook in Zeeuws-Vlaanderen, de Achterhoek en in de drie meest noordelijk gelegen provincies.

Den Haag heeft de hoogste bevolkingsdichtheid: 6.344 inwoners per vierkante kilometer. De twaalf gemeenten met de hoogste bevolkingsdichtheid liggen allemaal in de Randstad. Ter vergelijking: op de Waddeneilanden Schiermonnikoog en Vlieland zijn er minder dan 30 inwoners per vierkante kilometer.

Ons land telde op 1 januari 2016 11.250.585 inwoners, onder wie 6.471.996 Vlamingen.