Nergens méér kans op file dan aan de Kennedytunnel

Nergens in Vlaanderen heb je meer kans op file dan op de Antwerpse ring aan de Kennedytunnel, richting Nederland. Daar staat op een gemiddelde werkdag maar liefst 8 uur file. Dat blijkt uit het rapport Verkeersindicatoren van het Vlaams Verkeerscentrum.

De Antwerpse ring is duidelijk koploper wat files betreft. Niet alleen heb je aan de Kennedytunnel de meeste kans om vast te zitten in een file, ook het drukste stuk snelweg is een deel van de Antwerpse ring, met name tussen Berchem en Antwerpen-Oost, de aansluiting met de E313.

Daar passeren dagelijks tussen 137.000 en 139.000 voertuigen, waaronder heel vrachtwagens. De Antwerpse ring krijgt dagelijks zo'n 25.000 vrachtwagens te slikken, ook op dat vlak spant de Antwerpse ring de kroon. 

"Antwerpen heeft een heel groot fileprobleem", zegt Peter Bruyninckx van het Verkeerscentrum. "Sinds het voorjaar van 2014 nemen de ochtendfiles wel wat af, maar de avondspits is er aanzienlijk zwaarder geworden." Wie de Antwerpse ring op moet, verliest er ongeveer een vijfde van zijn reistijd in de file. 

Andere vaststellingen

  • De ochtendfiles op werkdagen zijn vorig jaar gemiddeld 6 kilometer langer geworden, van 143 km in 2014 naar 149 km  in 2015.
  • De avondfiles zijn met 105 km nagenoeg even lang als in 2014.
  • In Brussel zijn de ochtendfiles zwaarder dan de avondfiles.
  • In Antwerpen is dat net omgekeerd, dankzij de herbelijning van het knooppunt Antwerpen-Zuid op de Antwerpse ring richting Kennedytunnel. 
  • Maandag, dinsdag en donderdag zijn al jaren de werkdagen met de zwaarste ochtendspits. Vrijdag kent de lichtste.
  • De avondfiles zijn het lichtst op maandag en nemen toe naarmate de werkweek vordert.
  • Het snelwegverkeer is met zo'n twee procent toegenomen vorig jaar.
  • Vorig jaar nam het aandeel voertuigverliesuren (ingevolge files en vertraagd verkeer) licht toe.