Nieuwe wagens en kostuums voor Heilig Bloedprocessie in Brugge

De Heilig Bloedprocessie in Brugge pakt dit jaar uit met enkele nieuwe praalwagens en kostuums. Voor het publiek zullen er dus tal van nieuwigheden zijn nadat de editie vorig jaar op het laatste moment moest worden geschrapt door het slechte weer.
Archieffoto

Er waren al wat nieuwigheden voorzien voor de editie van vorig jaar die uiteindelijk afgelast werd. Zo werden twee kleine praalwagens die gestoten werden door figuranten, vervangen door wagens die getrokken worden door paarden. Het ging om de voorstelling van het Paradijs en de wagen met het paleis van koning Herodes.

Voor dit jaar is de wagen met de terechtstelling van Jezus door Pontius Pilatus helemaal vernieuwd. De wagen dateert al uit de jaren zeventig en was instabiel geworden. Er werd beslist om een nieuw concept voor deze wagen uit te werken. Ontwerper Benoit Kervyn behield de Romeinse kenmerken van het paleis van Pilatus. Het gebouw bleef ook open zodat de toeschouwers het tafereel kunnen zien. Er zal geacteerd worden vooraan en achteraan de wagen.

In totaal zullen er twaalf praalwagens te zien zijn.

Ook 52 Romeinse soldaten krijgen een nieuw kostuum, met een rode tuniek, sandalen, een harnas en een helm. Sommigen dragen ook een speer en schild, goed voor een totaal gewicht van samen ruim 20 kilogram.

Daarnaast is ook het tafereel van de profeten herdacht en vernieuwd en wordt er gefocust op Mozes en David. Het joodse volk krijgt daarbij nieuwe kledij.

De organisatie werkt op dit moment hard aan de nieuwigheden en is nog op zoek naar figuranten via de website www.bloedprocessiebrugge.be en de Facebookpagina.

Meest gelezen