Opnieuw minder transitmigranten aan Westkust

Na een kleine opflakkering zijn er in de vierde week van de grenscontroles aan de Westkust opnieuw minder illegale transitmigranten opgepakt. Dat blijkt uit cijfers van de politiezone Westkust en van de federale politie.
Kurt Desplenter

De afgelopen week zijn er 103 transitmigranten opgepakt op het grondgebied van de politiezone Westkust en het diepere hinterland. De week voordien was er een kleine opflakkering. Toen werden 118 illegalen opgepakt, wat een stijging was met ruim twintig procent in vergelijking met de week daarvoor. Nu zit het cijfer terug op niveau van de tweede week toen de cijfers het laagst waren.

Er werden ook 98 transitmigranten belet om België binnen te komen. Ook dat cijfer ligt een pak lager dan de week ervoor toen er 141 illegalen staande werden gehouden aan de Frans-Belgische grens. Dit is het laagste cijfer sinds de start van de grenscontroles die op 23 februari werden aangevat.

De opflakkering had vooral te maken met de gedeeltelijke ontruiming van de tentenkampen in Calais en in Groot-Sinten nabij Duinkerke. De controles houden nog zeker aan tot na de paasvakantie. Dan volgt er opnieuw overleg tussen provinciegouverneur Carl Decaluwé en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).