Procureurs benadrukken goede samenwerking in strijd tegen terrorisme

Federaal procureur Frédéric Van Leeuw en zijn Franse collega François Molins hebben op een gezamenlijke persconferentie de goede samenwerking tussen de Belgische en Franse speurders in het kader van de strijd tegen het terrorisme in de verf gezet.

Het bezoek van de Parijse procureur was al enige tijd gepland. Het was namelijk de bedoeling om een stand van zaken op te maken van het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Van Leeuw benadrukte dat het onderzoek na de aanhouding van Abdeslam nog niet voorbij is en dat er nog andere verdachten worden gezocht.

Molins stelde dat de samenwerking tussen de speurders van beide landen is begonnen met het dossier van Verviers, waar vorig jaar een slapende cel van terroristen is opgerold. Nadien zijn de contacten frequenter geworden, onder meer in het dossier van Mehdi Nemmouche, de Fransman die in ons land de aanslag op het joods museum heeft gepleegd en die vlot is uitgeleverd aan ons land. Nadien volgden nog de aanval in de Thalys-trein en op 13 november de aanslagen in Parijs.

De samenwerking tussen beide landen in de strijd tegen het terrorisme verloopt zowel bilateraal als internationaal en is van het grootste belang, zegt Molins. Ze is gebaseerd op wederzijds respect en loyaliteit in de strijd tegen de terreur.

"Geen fout gemaakt"

Molins zei ook te hopen dat Salah Abdeslam snel zal worden uitgeleverd aan Frankrijk. Dat is belangrijk voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs, maar ook voor het Franse gerecht. Er moet nog worden afgesproken welke elementen van het onderzoek in België blijven en welke naar Frankrijk verhuizen.

De Franse procureur verdedigde ook zijn uitspraken over het onderzoek die hij zaterdag heeft gedaan. Hij zei toen dat Abdeslam in zijn eerste verhoor had toegegeven dat hij in Parijs was en van plan was zich op de blazen bij het Stade de France, maar dat hij zich op het laatste moment bedacht had. De advocaat van Abdeslam, Sven Mary, vond dat Molins daarmee het geheim van het onderzoek had geschonden.

Molins ontkende dat hij een fout heeft gemaakt . Hij mocht citeren uit het onderzoek omdat het een Frans-Belgisch onderzoek is. Bovendien heeft een procureur in Frankrijk het recht om met objectieve feiten geruchten te ontkrachten of fouten recht te zetten.

Van Leeuw verklaarde ook dat het onduidelijk is of Abdeslam een nieuwe aanslag in België of elders voorbereidde. "Het feit dat we gestoot zijn op buitenlandse strijders die gewapend waren met zware oorlogswapens is natuurlijk reden tot bezorgdheid", zei hij. "Het is duidelijk dat die hier niet waren voor een picknick. Of ze ook aanslagen planden of voorbereidden, zal het verdere onderzoek moeten uitwijzen."

Abdeslam heeft zaterdag gezegd dat hij wil meewerken met de speurders, maar of dat werkelijk zo is zal moeten blijken uit het verdere verloop van het onderzoek. Over de details van het onderzoek wilden de procureurs niet ingaan.