Russische media melden voorbarig veroordeling Oekraïense pilote Savtsjenko

Internationale media hebben vanochtend op basis van Russische media voorbarig gemeld dat een Russische rechter de Oekraïense gevechtspilote Nadia Savtsjenko schuldig verklaard had in een zaak over de dood van twee Russische journalisten door mortiervuur. Het vonnis blijkt nu nog niet uitgesproken te zijn, maar de uitspraak valt wel in de loop van de dag.

Het incident vond plaats in juni 2014. Savtsjenko was actief in een Oekraïens vrijwilligersbataljon dat vocht tegen pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne. Ze zou informatie hebben doorgegeven voor een mortieraanval, waarbij twee Russische journalisten zijn omgekomen.

Volgens haar advocaat bewijzen telefoonopnames echter dat de 34-jarige pilote zelf al gevangengenomen was door pro-Russische rebellen voordat de journalisten stierven.

De Russische aanklagers argumenteerden dat zij het mortiervuur bevolen had en eisen een celstraf van 23 jaar. Volgens de aanklagers kwam ze zelf Russisch gebied binnen. Morgen wordt duidelijk welke straf ze krijgt.

Nadat ze werd opgepakt benoemde Oekraïne haar als lid van de delegatie bij de parlementaire vergadering van de Raad van Europa. Daardoor kreeg ze diplomatieke onschendbaarheid. Volgens de Russische aanklager gold die onschendbaarheid niet omdat de benoeming gebeurde na het misdrijf waarvan ze beschuldigd wordt.

Verschillende westerse leiders, onder hen de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en zijn Amerikaanse collega John Kerry, hebben haar vrijlating al geëist. Savtsjenko is momenteel in hongerstaking.

Volgens Oekraïne en verschillende westerse landen gaat het om een schijnproces. Morgen wordt duidelijk welke straf ze krijgt.