Salah Echallaoui nieuwe voorzitter Moslimexecutieve

De Moslimexecutieve, het representatieve orgaan van de moslims in België, heeft afgelopen vrijdag een nieuwe voorzitter gekozen. Het gaat om Salah Echallaoui. De Moslimexecutieve heeft dat meegedeeld tijdens een bezoek aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Sinds zijn aantreden werkt minister Geens aan een betere werking van de executieve en "moedigt hij de leden ervan actief aan om te evolueren in de richting van een islam met imams die onze taal spreken en die de westerse context van onze moslimjongeren door en door kennen", zegt het kabinet-Geens in een persbericht.

Geens zegt ook dat er binnen het kader van de veiligheidsprovisie middelen zijn vrijgemaakt "om nieuw te erkennen moskeeën beter te bemensen". "Een 80-tal imams zullen de komende jaren bijkomend erkend worden. Ook de interne werking van de executieve wordt versterkt "omdat zij de administratieve procedure van erkenning van de imams op zich moeten nemen". De executieve (de EMB) kreeg ook bijkomende financiering voor een professionele communicatie.

"De moslimgemeenschap zal gebaat zijn bij de overdracht van kennis door de EMB en vooral door de hoog aangeschreven theologische raad. Door zijn grondige kennis van de islam is die Raad immers in staat een radicaal discours te ontzenuwen", luidt het bij de minister.

"De integratie van de islam in onze westerse cultuur is een beweging die enkel vanuit de moslimgemeenschap zelf kan komen. Ik tracht slechts een goede dialoog en ondersteuning te faciliteren zodat die gemeenschap zichzelf professioneel kan organiseren. De moslimgemeenschap in België kan een belangrijke rol spelen in het tegengaan van radicalisering", zegt minister Geens.