Topministers uit elkaar zonder akkoord over begrotingscontrole

Rond één uur vannacht zijn de topministers van de federale regering uit elkaar gegaan zonder een akkoord over de begrotingscontrole. Ze zijn nog altijd op zoek naar 2,3 miljard euro. Wellcht in de vooravond roept premier Michel de topministers opnieuw bijeen.

Het kernkabinet zat sinds 15 uur gistermiddag bijeen. Er is wel wat vooruitgang geboekt, maar er is nog altijd veel onduidelijkheid over de cijfers in verband met inkomsten en uitgaven. Er is discussie over hoeveel de geplande maatregelen dit jaar gaan opleveren en er moeten nog nieuwe maatregelen komen.

Vanmorgen bekijken de werkgroepen de cijfers en vanmiddag komen de ministers zelf weer bijeen. Officieel heeft België nog tot eind april om Europa het begrotingsrapport te overhandigen.

Premier Michel wil naar verluidt een akkoord nog voor hij op handelsmissie naar China vertrekt. Dat betekent dat de tijd begint te dringen, want dan moet er vannacht een doorbraak komen.

"Vorig jaar werd zo'n miljard aan belastingen niet geïnd"

Sinds 2011 werd ongeveer 5,8 miljard euro aan belastingen niet geïnd door de belastingdienst. Dat heeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) geantwoord op een vraag van Ecolo-Kamerlid Georges Gilkinet. Alleen voor het jaar 2015, is ongeveer een miljard euro van de Schatkist ontsnapt.