Turkse waarnemers op Griekse Egeïsche eilanden

Een groep van Turkse waarnemers is aangekomen op de Griekse eilanden Lesbos en Chios in de Egeïsche Zee. Dat is een eerste stap in de uitvoering van het vluchtelingenakkoord dat de Europese Unie en Turkije vorige vrijdag hebben gesloten.

Er zitten nu ongeveer 50.000 vluchtelingen vast in Griekenland. De meesten kunnen geen kant meer op, nadat Macedonië en Bulgarije de grens gesloten hebben en daar hekken hebben opgericht. 

Om de mensensmokkel en stroom met gammele bootjes over de Egeïsche Zee te ontmoedigen, hebben de EU en Turkije vrijdagavond een akkoord gesloten, waarbij alle migranten die nu nog illegaal Griekenland binnenkomen, teruggestuurd zullen worden naar Turkije. In ruil zal de EU eenzelfde aantal vluchtelingen vanuit Turkije op een veilige en meer ordelijke manier opvangen.

Dat akkoord is vanaf zondag van kracht. De eerste mensen zouden over enkele dagen al teruggestuurd worden vanuit Griekenland. Turkije heeft intussen -in het kader van het akkoord- al enkele waarnemers naar de eilanden Lesbos en Chios gestuurd om de situatie in te schatten.

Dat stuit echter meteen op verzet van de Griekse conservatieve oppositiepartij Nea Dimokratia. "Het is erg beledigend om Turkse officieren op Griekse eilanden te laten werken", aldus Miltiadis Varvitsiotis, een voormalig minister van de ND. Tussen Griekenland en Turkije is er nog altijd een territoriaal dispuut in de Egeïsche Zee. De eeuwenlange Turkse bezetting van Griekenland speelt daar ook een rol in.

Dringend 4.000 grenswachters nodig

De Europese Commissie maakt zich intussen klaar om duizenden politie- en grenswachters naar Griekenland te sturen om toezicht te houden op de buitengrens van de Schengenzone.

Athene doet zelf een duit in het zakje, maar vraagt wel om 2.300 politiemensen en grenswachters uit de andere lidstaten en nog eens 400 experten in asiel. Frankrijk en Duitsland hebben al 400 agenten en 200 experten beloofd, ook Roemenië, Oostenrijk, Finland en ons land zijn bereid om bij te springen. Enkel Groot-Brittannië, Zweden en enkele kleinere landen hebben nog niet gereageerd.

Volgens Griekenland is er vandaag nog geen hulp aangekomen in het land, maar zou dat de volgende dagen wel het geval zijn. Als dat niet snel gebeurt, stelt Oostenrijk voor om een militaire EU-macht te sturen om de Griekse buitengrenzen af te schermen.