VN-rapporteur hekelt mensenrechtenschendingen Israël

Israël schendt veelvuldig de mensenrechten, in het bijzonder door degenen die de rechten van de Palestijnen schenden niet te vervolgen. Dat stelt de speciale VN-rapporteur voor de Palestijnse gebieden, Makarim Wibisono.

"Dit gebrek aan samenwerking lijkt er helaas op te wijzen dat de Palestijnen nog steeds dagelijks lijden onder schendingen van de mensenrechten onder de Israëlische bezetting", verklaart Wibisono. De Israëlische afgevaardigde in de Raad, Eviatar Manor, was tijdens de voorstelling van het rapport niet in de zaal aanwezig. In een communiqué had de Israëlische ambassadeur meegedeeld afwezig te zijn gebleven omdat de Raad een "obsessie jegens Israël" heeft.

Wibisono, sinds juni 2014 mensenrechtenrapporteur, bood in januari zijn ontslag aan, gefrustreerd omdat Israël hem nooit tot de bezette Palestijnse gebieden heeft toegelaten. Wibisono volgde twee jaar geleden de Amerikaan Richard Falk op, die het om dezelfde reden voor bekeken hield. De afgevaardigde van de Europese Unie hield het bij het "betreuren" dat Tel Aviv Wibisono nooit in de bezette gebieden heeft toegelaten.