14 doden bij zelfmoordaanslag en bomexplosie op luchthaven Zaventem

In de grote vertrekhal van de luchthaven van Zaventem hebben iets na 8 uur twee explosies plaatsgevonden. Daarbij zijn minstens 14 doden en 81 gewonden gevallen. Het gaat om een zelfmoordaanslag en een bomexplosie. Wellicht is een spijkerbom gebruikt. Het dreigingsniveau voor het hele land is opgetrokken naar niveau 4.

De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse in Zaventem. De luchthaven is volledig ontruimd. Zwaargewonden zijn naar ziekenhuizen gevoerd in Vlaams-Brabant, onder meer naar Gasthuisberg in Leuven. In lichamen van slachtoffers zijn spijkers gevonden. Naar alle waarschijnlijkheid is dus een spijkerbom gebruikt.

De veiligheidsdiensten hebben de luchthavengebouwen minutieus uitgekamd op zoek naar explosieven en wapens. Die zoektocht is intussen afgelopen. Naast het lichaam van een dode terrorist is een kalasjnikov aangetroffen. Voort zijn geen verdachte personen of wapens gevonden.

De laatste balans van het aantal slachtoffers staat op 14 doden en 81 gewonden. Na de explosies brak eerst grote paniek uit, maar de evacuatie nadien verliep al bij al rustig.

Omstreeks 14 uur was op de luchthaven een gecontroleerde explosie door de ontmijningsdienst DOVO om een verdacht pakket onschadelijk te maken. Intussen is bevestigd dat het om een derde bom ging die door de terroristen niet tot ontploffing was gebracht.

Inmiddels is ook een foto opgedoken met daarop drie mogelijke verdachten van de ontploffingen. Het gaat om drie mannen die elk een kar met bagage voortduwen. Onze redactie heeft uit goede bron vernomen dat één van deze mannen op de vlucht is.

VIDEO: Reiziger filmt chaos en paniek na explosies

Verwarring bij reizigers

Veel ongedeerde reizigers trokken na de aanslagen te voet naar het centrum van Zaventem. Er zijn ook bussen van de gemeente ingelegd om passagiers naar de lokale sporthal te brengen, die is ingericht als opvangcentrum. Mensen kunnen er hun familieleden terugvinden of eerste hulp krijgen.

Er zijn ongeveer een duizendtal mensen opgevangen in de sporthal. Intussen zijn de meesten weer vertrokken, vaak met de trein naar Leuven. Daar zijn meer mogelijkheden om te overnachten of verder te reizen.

De evacuatie uit de luchthaven duurde tot vanmiddag. Veel reizigers wisten urenlang niet waar ze naartoe moesten. De explosies vonden plaats tijdens de ochtendpiek. Het was dus erg druk. Ook veel buitenlandse reizigers zijn gestrand en zijn in de war over wat ze nu moeten doen.

Op de luchthaven lopen naast de hulpdiensten veel militairen rond. Aankomende vluchten worden afgeleid naar andere luchthavens, onder meer naar Deurne, Luik, Oostende en Parijs. Het treinverkeer van en naar Brussels Airport is stilgelegd. Ook alle toegangswegen zijn afgesloten.

Brussels Airport blijft de rest van de dag gesloten. Ook morgen blijft de luchthaven de hele dag dicht, zo meldt CEO Arnaud Feist. "We evalueren of we overmorgen de deuren opnieuw kunnen openen", zo zegt hij. Feist voegt er nog aan toe dat voor vandaag 600 vluchten moesten plaatsvinden op Brussels Airport, goed voor zowat 60.000 passagiers. Enkel de vluchten die vóór het tijdstip van de aanslagen stonden gepland, zijn doorgegaan.

Grote ravage

Op beelden is te zien dat de ravage in de luchthaven enorm is. Een deel van het plafond is naar beneden gekomen. De twee explosies vonden vanmorgen kort na elkaar plaats in de vertrekhal. Het gaat om een zelfmoordaanslag en de ontploffing van een bompakket, wellicht dus een spijkerbom.

Eén explosie gebeurde nabij de balie van SN Brussels Airlines. Er was sprake dat de andere ontploffing bij de incheckbalie van American Airlines had plaatsgevonden, maar de luchtvaartmaatschappij spreekt dat tegen. "De explosies deden zich niet voor ter hoogte van de incheckbalie 8 waar American Airlines in de vertrekhal werkt", aldus de maatschappij in een persbericht.

Het dreigingsniveau voor het hele land is door het OCAD opgetrokken naar niveau 4. Op de regionale luchthavens in Vlaanderen worden extra veiligheidsmaatregelen genomen.

"Ik was aan het pauzeren, en hoorde en voelde een grote explosie. Wij hebben van hier zicht op de vertrekhal en zagen een rookpluim naar buiten komen. De ramen zijn volledig verbrijzeld. Mensen liepen in shock naar buiten", vertelde ooggetuige Niels Caignau, een werknemer van Swissport, vanmorgen.

VIDEO: Beelden in vernielde vertrekhal

Vergadering Veiligheidsraad

Het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken vraagt iedereen met aandrang om weg te blijven van de luchthaven. De wegpolitie vraagt om het oostelijke deel van de Brusselse Ring in de omgeving van de luchthaven te vermijden. Het rampenplan is afgekondigd.

De Nationale Veiligheidsraad heeft vanmorgen samengezeten. De Veiligheidsraad werd voorgezeten door premier Charles Michel (MR). Naast de topministers van de federale regering waren ook verantwoordelijken van de politie- en veiligheidsdiensten aanwezig op de vergadering.

In het metrostation Maalbeek, in Brussel, is vanmorgen eveneens een explosie geweest. Het gaat dus om verschillende gecoördineerde aanslagen.

Noodnummer

Wie informatie zoekt, kan terecht op het nummer 1771 van het crisiscenter. Het Rode Kruis heeft de site ikbenveilig.nl/Brussel geopend om in contact te komen met familie en vrienden.

Het gsm-verkeer in en om Brussel verloopt uiterst moeizaam door de chaos. Wie geen dringende telefoons moet doen, wordt gevraagd om voorlopig familie of vrienden te waarschuwen via sociale media die werken via internet (wifi, 3G of 4G).

Meest gelezen