20 doden bij aanslag op metrostel in Maalbeek

In het metrostation Maalbeek in Brussel, vlak bij de Wetstraat, is er rond 9.11 uur een explosie geweest. Er zijn minstens 20 doden gevallen, er is sprake van 106 zwaar- en lichtgewonden, bevestigt burgemeester Ivan Mayeur. Alle openbaar vervoer in de hoofdstad is opgeschort, er is een grote veiligheidszone ingesteld.

Om 9.11 uur was er een explosie in een metrostel bij het station Maalbeek, dat in de buurt van de Wetstraat ligt. De metro was onderweg naar het station Kunst-Wet. De eerste foto's, beelden en getuigenissen opdoken, lieten al weinig aan de verbeelding over.

"Er kwam veel rook uit het metrostation, veel gewonden, sommigen hevig bloedend," zegt VRT-journalist Yves Borms die niet lang na de feiten ter plaatse was. "Er was heel veel paniek. Omstanders probeerden elkaar zo goed en zo kwaad als het kon te helpen." Foto's op sociale media tonen een compleet verhakkeld metrostel, gewonden op de stoep die verzorgd worden. Op videobeelden is te zien hoe mensen een stilstaand metrostel in de tunnel verlaten en te voet door de donkere tunnel naar buiten proberen te geraken.

Er is sprake van minstens 20 dodelijke slachtoffers, zei Brussels burgemeester Ivan Mayeur (PS) op een persconferentie even na 14 uur. Er zijn ook minstens 106 gewonden, van wie 17 er ernstig aan toe zijn. Mayeur waarschuwt dat die cijfers niet definitief zijn. "De hulpdiensten moeten er in zeer chaotische omstandigheden zeer zwaar werk verrichten", zei een emotionele Mayeur. Ook de dienst slachtofferidentificatie is ter plaatse. "Dat werk zal lang en moeilijk zijn."

Radiojournaliste Veerle De Vos zegt dat het hotel naast het metrostation omgevormd is tot een soort noodhospitaal. "Binnenin het metrostation is het volgens een medewerker van de MIVB die ik sprak een grote puinhoop." Pierre Meys, woordvoerder van de Brusselse brandweer, omschreef het eerder aan het persagentschap Belga als "een oorlogssituatie. Onbeschrijfelijk. Dit heb ik nog nooit meegemaakt."

Vijftien ziekenhuizen uit Brussel, Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg zijn ingeschakeld om de gewonden te verzorgen. Veel gewonden hebben ernstige brandwonden opgelopen en zijn naar Neder-Over-Heembeek overgebracht.

AFP or licensors

Openbaar vervoer

Het rampenplan werd afgekondigd, een grote veiligheidszone werd ingesteld in de buurt van Schuman en de Wetstraat, waar de ambtswoning van de premier en het parlement liggen. Verschillende openbare gebouwen en de belangrijkste winkelcentra houden hun deuren dicht.

  • De MIVB heeft kort na de ontploffing in Maalbeek alle metro- premetro-, tram- en busverkeer opgeschort en de stations gesloten. Vanaf 16 uur mogen trams en bussen weer rijden, metrolijnen 2 en 6 zullen prioritair opnieuw rijden waar mogelijk.
  • De NMBS sloot de treinstations van Brussel-Zuid, Brussel-Centraal, Brussel-Noord, Brussel-Luxemburg, Brussel-Schuman en Brussel-Nationaal-Luchthaven. Aan reizigers werd gevraagd om niet meer met de trein naar Brussel te komen. Vanaf 16 uur gaan alle treinstations weer open, er gelden wel extra veiligheidsmaatregelen.
  • Alle Eurostar-treinen tussen Londen en Brussel zijn geannuleerd.
  • Er rijdt al de hele dag ook geen Thalystreinen tussen Frankrijk en Brussel. Uitzonderlijk rijden vanavond wel nog twee Thalys-treinen vanuit Brussel om 19.13 uur en 21.57 uur en vanuit Parijs om 17.16 uur en 19.13 uur.
  • De Lijn heeft ook alle busverkeer naar Brussel stilgelegd.

Meest gelezen