"De vertrekhal is een gemakkelijke plaats om bommen te plaatsen"

"In de vertrekhal loopt zo veel volk, soms duizenden mensen, met bagage dat je er vrij gemakkelijk met een bom binnenkomt." Dat legde een medewerker van de luchthaven van Zaventem vanochtend uit op Radio 1, die snel ter plaatse was.

Miguel Zeliaert werkt op de dienst lost & found van de luchthaven en was vanochtend in de aankomsthal aan het werk tijdens de aanslag. “Eerst hoorden we een heel, heel zware knal. Gevolgd door een tweede zware knal”, getuigde hij kort na de aanslag op Radio 1.

“Ik kon toen al opmaken dat het waarschijnlijk op het niveau van de vertrekhal was. Maar die bommen waren zo zwaar dat iedereen zich ging verschuilen onder stoelen of banken, want het plafond kwam ook al deels naar beneden. Dan wisten we dat er iets zwaars aan de gang was.”

Daarna is hij even in de vertrekhal gaan kijken, “en ik moet zeggen dat het erop lijkt dat de volledige vertrekhal volledig verwoest is. Ik denk dat het hele, hele, hele zware bommen geweest zijn. Miguel heeft zelf slachtoffers zien liggen en vermoedde meteen dat er veel slachtoffers waren, zei Miguel vanochtend. En zijn inschatting werd bewaarheid.

Ook op de luchthaven, maar iets verderop was Leo De Rycke, sportief manager van basketclub Antwerp Giants. Hij zou net op het vliegtuig stappen, maar werd na de explosies op de tarmac geleid, waar geen enkel vliegtuig meer bewoog, omdat het vliegverkeer meteen werd stilgelegd.

“Alle mensen moesten het luchthavengebouw verlaten. En voor het overige hoorden we veel sirenes, maar zelf hebben we niets gezien. We hebben geluk gehad”, besluit De Rycke.