"Grote stofwolk in metro en een enorme verbrandingsgeur"

Metropassagiers die geëvacueerd werden na aanslag in station Maalbeek, hadden snel door dat er iets ergs was gebeurd. “Er ontstond meteen tumult, want iedereen legde meteen een verband met de aanslagen in Zaventem”, vertelt VRT-collega Charlotte van Driessche.

Van Driessche zat in een metrostel dat onderweg was naar Maalbeek, toen in dat metrostation een ontploffing plaatsvond. “Door de luchtverplaatsing voelde je de metro zelfs een beetje opveren”, herinnert Van Driessche zich het onwezenlijke moment. “We legden meteen het verband. De metro is nog een drietal seconden doorgereden, maar is dan meteen gestopt.”

Toen de metro tot stilstand was gekomen, zagen de inzittenden een grote stofwolk op zich afkomen en roken ze “een enorme verbrandingsgeur”. Vervolgens duurde het een kwartier voor de volle metro geëvacueerd werd. “Uiteindelijk zijn we geëvacueerd door te voet naar het metrostation Kunst/Wet te lopen. Daar kwamen het leger en de politie ons tegemoet gelopen om ons te begeleiden naar het metrostation.” Charlotte van Driessche heeft ook alle lof voor het MIVB-personeel dat de passagiers goed heeft geholpen.

Rustige evacuatie

Ook Lachlan Carmichael, journalist van het Franse persbureau AFP, zat in die metro onderweg naar Maalbeek. En net als Charlotte voelde hij meteen een grote luchtverplaatsing na de explosie, maar het was wachten tot het MIVB-personeel kwam voor hij wist wat er gebeurd was. “Eerst klonk er de standaardmededeling dat er een incident was op de metrolijn en dat er geprobeerd werd om het probleem om te lossen.”

Maar even later kwam dus het metropersoneel te hulp. “Ik vroeg aan een van hen, een vrouw, of er een ontploffing was geweest. Ze zei “ja”. De collega die bij haar was, zei dat er een explosie was in Maalbeek.”

Carmichael zegt dat de evacuatie heel rustig verliep. “Ik hoorde niemand roepen en er was geen paniek, hoewel medepassagiers me vertelden dat ze wel heel zenuwachtig waren.” In de omgeving van Charlotte van Driessche was de situatie anders. Zij herinnert zich vooral dat er enorm veel paniek was en dat iedereen fel onder de indruk was.