Aung San Suu Kyi krijgt ministerpost in nieuwe regering

Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi krijgt een ministerpost de nieuwe regering van Myanmar. Dat heeft de parlementsvoorzitter gezegd.

De pas verkozen president van Myanmar, Kyaw Htin, heeft een lijst opgesteld met 18 kandidaten om minister te worden in de nieuwe regering van zijn land. Die zal op 1 april aantreden. Wie er welke portefeuille zal krijgen is nog niet bekend, dus ook niet welke bevoegheden Suu Kyi zal krijgen. Suu Kyi stond alleszins bovenaan de lijst en verwacht wordt dat zij zwaar zal wegen.

Kyaw Htin is een surrogaatpresident, want het was eigenlijk Aung San Suu Kyi die de verkiezingen vorig jaar heeft gewonnen. Maar door een addertje in de Myanmarese grondwet kon de activiste uiteindelijk niet aan de macht komen. Wel kan ze minister worden en dat zal nu dus gebeuren.