Nicolas Maeterlinck

Brussel verzonken in chaos: "Richtlijn om binnen te blijven opgeheven"

De aanslagen op Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek veroorzaken grote chaos in de hoofdstad. Tot een heel eind in de namiddag zat Brussel in een lockdown en lag het openbaar vervoer volledig stil. Intussen is het niet langer noodzakelijk om binnen te blijven en zijn de drie grote treinstations in Brussel opnieuw open. Wel blijven de gevolgen voor het openbare leven in onze hoofdstad considerabel. Ook het hoogste terreurniveau, niveau 4, blijft in het hele land gehandhaafd. "We vragen om waakzaam te blijven", meldt het Crisiscentrum.

Chaos in en rond Brussel

 • Het openbaar vervoer in Brussel lag tot een eind in de namiddag volledig stil. Vanaf 16 uur gingen de drie grote treinstations opnieuw open, maar de NMBS waarschuwt wel voor grote vertragingen en afgeschafte treinen. Wel worden er extra veiligheidsmaatregelen genomen in de stations: zo wordt iedereen vooral gecontroleerd, en dat leidt tot enorme wachtrijen. Het metroverkeer ligt wel nog stil en ook het internationale treinverkeer ligt plat. De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB heeft intussen wel de toelating gekregen om het bovengrondse openbaar vervoer gedeeltelijk uit te baten. Er reden een tijd ook geen bussen van De Lijn meer naar Brussel, maar ook die dienstverlening komt vanaf 16 uur op gang.
 • Ook het wegverkeer ondervindt grote hinder. De Wetstraat is volledig ontruimd. Er kan geen verkeer meer door en aan de pers wordt gevraagd om afstand te nemen. Er staat een vrachtwagen van het leger dwars over de straat. De hele ochtend en middag bleven heel wat tunnels in de hoofdstad gesloten uit veiligheidsoverwegingen, maar intussen zijn ze opnieuw opengegaan. De huurfietsen van Villo! worden zeer druk gebruikt, momenteel zijn er nagenoeg geen meer beschikbaar.
 • De luchthaven van Zaventem zal ook morgen gesloten blijven. Brussels Airport bleef uiteraard ook vandaag gesloten, 600 vluchten zijn daardoor geannuleerd. Brussels Airlines laat weten dat morgen alle vluchten van de maatschappij zijn afgelast, het gaat om 24.000 passagiers.
 • Het gsm-verkeer in de hoofdstad is zwaar verstoord, omdat enkele gsm-masten overbelast zijn. Wie geen dringende telefoons moet doen, wordt gevraagd om voorlopig familie of vrienden te waarschuwen via sociale media die werken via internet.
 • Heel wat winkelcentra in en rond Brussel hebben de deuren gesloten. Dat is onder meer het geval voor Ikea Zaventem en Anderlecht. Ook het Kinepolis-filmcomplex in Brussel is gesloten.
 • Ook de verschillende gerechtsgebouwen, zoals het justitiepaleis en het Portalisgebouw, hebben kort na de aanslagen de deuren gesloten. Dat blijft zo de hele dag vandaag.
 • Ook de scholen en universiteiten in Brussel ondervinden gevolgen van de aanslagen. De VUB blijft de rest van de week gesloten en alles lessen worden opgeschort. Het Crisiscentrum Binnenlandse Zaken vraagt dat alle leerlingen in Brussel en Vlaanderen op de terreinen van de school blijven. Op de Brusselse campussen van de UCL worden alle lessen opgeschort. In Vilvoorde sluiten morgen alle scholen de deuren. De centra voor volwassenen- en deeltijds onderwijs sluiten vanavond al.
 • Het politieke hart van ons land ligt momenteel ook stil. Zo heeft het Vlaams Parlement de werking vandaag opgeschort, alle commissies zijn afgelast. De omgeving rond de Wetstraat 16 en het federaal parlement is ontruimd. Ook het parlement van de federatie Wallonie-Bruxelles heeft alle vergaderingen geannuleerd.
 • De Zuidertoren net naast het station van Brussel-Zuid, en het hoogste gebouw van België, wordt ontruimd.
 • De openbare markten in Brussel-Stad blijven tot nader order gesloten.
 • De productie bij Audi Brussels wordt deze namiddag volledig stilgelegd.
 • In de concertzaal AB in Brussel zijn de geplande concerten voor vandaag afgelast. Ook in Bozar en Flagey is dat het geval.
 • De Vlaamse ambtenaren wordt gevraagd op de werkplek te blijven en alle externe vergaderingen en vergaderingen met externen af te gelasten. De gebouwen en parkings van de Vlaamse overheid worden bewaakt en de bewakers doen extra toegangscontroles. Medewerkers van de Vlaamse overheid komen morgen niet naar Brussel, er wordt zo veel mogelijk van thuis gewerkt.
 • Verschillende musea in Brussel hebben de deuren gesloten. Dat is onder meer het geval voor het Muziekinstrumentenmuseum in het centrum.
 • Het crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken roept alle bedrijven in Brussel op om hun medewerkers binnen te houden. Eerder riep ook het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) de bedrijven al op tot extra waakzaamheid. 
 • De grote ziekenhuizen in Brussel hebben het bijzonder druk na de aanslagen. Elke zorginstelling is op de hoogte gebracht van het rampenplan en er is bijkomend personeel opgeroepen.
 • Morgen mogen de scholen wel opnieuw opengaan en zullen de openbare plaatsen en winkelcentra gewoon toegankelijk zijn.
  (Lees verder onderaan)

 

Gevolgen in de rest van het land

Ook in de rest van het land zijn de gevolgen van de aanslagen in Brussel en op de luchthaven van Zaventem voelbaar. In het hele land is het terreurniveau opgetrokken naar het hoogste niveau.

 • Er zijn verscherpte grenscontroles aan grenzen met Frankrijk. De komende dagen zal dat ook het geval zijn aan de grens tussen Nederland en ons land.
 • Scholen in Vlaanderen wordt gevraagd om leerlingen binnen het schoolterrein te houden, al zijn er geen indicaties dat scholen geviseerd worden. De universiteit van Hasselt verhoogt de waakzaamheid op de campussen. Personeelsleden en studenten wordt gevraagd extra alert te zijn, maar de lessen gaan door.
 • Op de luchthaven van Oostende zijn er verscherpte maatregelen, maar de luchthaven blijft wel open, net als de luchthavens van Luik, Charleroi en Antwerpen.
 • Bij de kerncentrales is er verhoogde waakzaamheid en worden de veiligheidsmaatregelen opgeschroefd. Alle centrales in het land draaien ook op minimumbezetting. Er is evenwel geen concrete dreiging, luidt het.
 • In Antwerpen levert de lokale politie al sinds de ochtend extra bewaking "op plaatsen waar veel volk samenkomt", zoals het openbaar vervoer, de luchthaven van Deurne en de winkelas tussen de Groenplaats en het station Antwerpen-Centraal (met onder meer de Meir). Na crisisoverleg is ook besloten om de bijkantoren van de politie voorlopig gesloten te houden en allerhande afspraken zoals rond aangiftes te annuleren, zodat zoveel mogelijk agenten op het terrein kunnen worden ingezet.
 • De Gentse politie zet extra manschappen in op openbare vervoersknooppunten aan het Woodrow Wilsonplein, Gent-Sint-Pieters, de omgeving van Gent-Dampoort en het toeristische centrum. De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) is niet van plan om beroep te doen op militairen, verklaarde hij op een persconferentie.
 • Uit voorzorg zijn alle metrostations van de TEC in Charleroi tot nader order gesloten. Dat meldt de woordvoerder van de Waalse vervoersmaatschappij TEC. Veiligheidsagenten en TEC-controleurs stonden reizigers bij om hen te helpen bij het verlaten van de metrostations. Het hele busnet van de TEC Charleroi kent aanzienlijke storingen.
 • Na de ontploffingen in Brussel worden in de buurlanden en elders extra veiligheidsmaatregelen getroffen. In Nederland worden "veiligheidsmaatregelen genomen die nodig zijn".  De veiligheidsmaatregelen worden ook opgeschroefd op de luchthaven Roissy-Charles-de-Gaulle in Parijs. Ook de Duitse politie voert controles uit op de grootste luchthaven van het land, in Frankfurt. Op de Londense luchthaven Gatwick zijn eveneens versterkte veiligheidsmaatregelen van kracht. Daarnaast is ook de politiemacht versterkt in Groot-Brittannië. Ook in Polen zijn de veiligheidsmaatregelen op de luchthavens verhoogd.

Tal van crisisstructuren actief

Onmiddellijk na de aanslagen zijn verschillende crisisstructuren geactiveerd. Het gaat dan in de eerste plaats om het Crisiscentrum Binnenlandse Zaken, waar de verschillende ministers en premier Charles Michel aanwezig zijn. Daarnaast is er ook een crisiscel op het niveau van de gouverneur van Vlaams-Brabant, die zich buigt over de organisatie van de hulpverlening. Ook op niveau van Brussels Airport is een intern crisisplan opgezet.

Het provinciale rampenplan is intussen naar het nationale niveau opgetrokken en alles wordt gecoördineerd vanuit het crisiscentrum in Brussel zelf.

Daarnaast zijn ook 225 extra militairen opgeroepen naar Brussel, na de verhoging van het dreigingsniveau.

De politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene heeft een omkaderingscentrum geopend voor de naasten van de slachtoffers. Dat meldt de zone op Twitter. Dat centrum kan worden bereikt op 02/640.38.38, en bevindt zich in de Veldstraat 71 in Etterbeek.

Balans van dodelijke explosies

De eerste aanslag vond plaats in de grote vertrekhal van de luchthaven van Zaventem. Rond acht uur vanmorgen vonden twee explosies plaats in de vertrekhal. Daarbij zijn minstens 14 doden en 81 gewonden gevallen. Het gaat om een zelfmoordaanslag en een bompakket.

Even later was er ook een aanslag op het metrostation Maalbeek, in de Wetstraat in hartje Brussel. Daarbij zijn 20 doden gevallen en ruim 100 gewonden.

De slachtoffers worden naar verschillende ziekenhuizen in en rond Brussel overgebracht. In de sporthal van Zaventem zijn intussen al ruim honderd mensen en gezinnen met kinderen aangekomen. Daar wordt noodopvang voorzien voor mensen die voorlopig nergens anders heen kunnen.

Meest gelezen