De dag, uur na uur: mokerslag voor Brussel

Laf, gewelddadig en blind. Het was een bedrukte premier Michel die het land toesprak. Maar de dag in Brussel is er dan ook één zonder voorgaande. Een verslag van de door IS opgeëiste aanslagen, uur na uur.

8u00. Het leek een vrij normale nieuwsdag te worden, zo vlak na de aanhouding van Salah Abdeslam. Zo eentje waarin het grootste nieuws de ontmaskering van De Mol zou zijn. Maar iets na acht uur veranderde de wereld, met twee explosies in de vertrekhal in Zaventem. En meteen is duidelijk dat het bijzonder ernstig is. Al om half negen spreekt een regeringsbron tegenover onze politieke redactie van een "aanslag" en een "zeer ernstige toestand".

8u36. Niet veel later volgen de eerste beelden van de evacuatie.

En dan start een ware rollercoaster.

Aanvankelijk heet het nog dat er een dode is en meerdere gewonden. Maar later wordt dat scherp bijgesteld: in totaal zijn er tot nog toe 14 doden en 81 gewonden geteld, onder wie heel wat zwaargewonden.

9u11. Het bericht loopt binnen dat er ook een aanslag is geweest in het metrostation Maalbeek, in de Wetstraat, pal in het Belgische én Europese politieke beslissingscentrum. In het hoofdkwartier van CD&V, vlak naast het station, hoorden ze de vloer trillen.

De tol is verschrikkelijk: twintig doden, en nog een pak zwaar- en lichtgewonden.

9u14. De beslissing van het OCAD om het dreigingsniveau voor het hele land op te trekken, zet de ernst van de situatie extra in de verf.

9u33. Alle Brusselse metrostations worden gesloten. Later op de dag gaat het hele openbare vervoer plat: ook geen bussen en treinen meer in de hoofdstad. Ook stukken van de Brusselse tunnels gaan dicht.

10u20. Net op het ogenblik dat de Wetstraat ontruimd wordt - daar hebben de veiligheidsdiensten een verdacht voertuig opgemerkt - raadt het crisiscentrum iedereen aan om vooral binnen te blijven.

10u29. Brussel-Noord, Brussel-Centraal en Brussel-Zuid worden geëvacueerd.

11u19. Er worden 225 extra militairen ingezet in Brussel.

11u42. Nadat de federale en Vlaamse parlementen hun activiteiten al opgeschort hadden, komt premier Michel met een mededeling. Hij spreekt over "gewelddadige, blinde en laffe aanslagen".

11u54. De Zuidertoren wordt ontruimd, verschillende hogescholen en universiteiten schrappen de lessen, later gaan ook de grote commerciële centra dicht, en drijft Frankrijk de grenscontroles op. Kinepolis gaat dicht, de concerten in de AB worden geschrapt, de productie bij Audi wordt stilgelegd en vijftien ziekenhuizen houden zich bezig met de opvang van de gewonden.

13u11. Naast één van de lijken in Zaventem is een kalasjnikov gevonden. Vermoedelijk gaat het om het lichaam van één van de daders.

13u25. De solidariteit met de slachtoffers komt op gang. #ikwilhelpen. En uit de hele wereld komen steunbetuigingen.

13u37. Er wordt gestart met huiszoekingen in het Brusselse.

14u37. De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) voorspelt dat de identificatie van de slachtoffers een "lang en moeilijk" werk gaat worden. Tegelijkertijd roept hij iedereen op om solidair te zijn met zijn stad, waarvan hij hoopt dat ze open en kosmopolitisch zal blijven.

15u09. De Brusselse tunnels gaan weer open.

15u20. Van overal komen steunbetuigingen. Ook vanuit Cuba, waaraan de Amerikaanse president Barack Obama een historisch bezoek brengt. "Onze gedachten gaan uit naar het Belgische volk."

15u39. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kondigt drie dagen van nationale rouw af.

15u45. Er duikt een foto op van drie mannen, de verdachten van de aanslagen in Zaventem.

15u56. Niveau 4 blijft van kracht, maar de Brusselaars worden niet langer verondersteld binnen te blijven.

16u23. IS eist via haar officiële persbureau de aanslagen in Brussel op.

18u30 Het terreurniveau 4 blijft voorlopig behouden. Morgenvoormiddag evalueert OCAD de situatie opnieuw. Er komen extra militairen op straat en de grenscontroles worden verscherpt. Het federaal parket heeft een foto verspreid van drie mannen in de luchthaven. Twee van hen hebben vermoedelijk een zelfmoordaanslag geplaagd, de derde wordt actief opgespoord.

19u10 In Schaarbeek zijn bij een huiszoeking een spijkerbom, chemische producten en een vlag van IS gevonden. Op verschillende plaatsen in het land worden huiszoekingen gehouden en getuigen verhoord.

21u41 De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB laat weten dat metrolijn 2 opnieuw rijdt. Vanavond stopt de lijn in de stations Simonis, Rogier, Madou, Troon, Louiza, Zuid, Delacroix en Beekkant.