Getuige Eva Daeleman: “Oh my god, dit is doodeng”

Eva Daeleman, MNM-dj en voormalig tv-omroepster, was vanochtend ooggetuige van de ontploffingen in de luchthaven van Zaventem. Daeleman is ongedeerd, maar toen ze vanochtend op de radio getuigde, was ze in tranen door de tragedie die zich voor haar ogen afgespeeld heeft. En Eva is net als alle andere ooggetuigen die we vanochtend spraken, in shock.

“Ik was toevallig (collega-presentatrice, nvdr.) Tatyana Beloy tegengekomen in de vertrekhal. Zij kwam net terug en ik moest vertrekken”, vertelde Daeleman in "De ochtend" op Radio 1. "Toen we even voor de Starbucks stonden, is er een bom ontploft op de plek waar we twee minuten voordien stonden. En vervolgens nog een andere.”

“Er was super veel rook, glas vloog in het rond en mensen liepen weg”, zag Daeleman, die daarna snel een taxi huiswaarts nam. “Oh my god, dit is doodeng“, besloot ze haar getuigenis op de radio.

"Mensen bij de koffiebar hingen onder het bloed"

Ook Tatyana Beloy deed haar verhaal op Radio 1. De presentatrice was eerder op de ochtend met haar vriend op de luchthaven aangekomen. "Op dat moment kreeg ik telefoon van mijn broer die toevallig ging vertrekken naar India. Dus wij dachten: laten we even naar boven gaan om dag te zeggen."

"En net toen mijn broer wilde gaan inchecken, hoorden wij een bom ontploffen, terwijl ik nog met Eva Daeleman stond te praten. Dan ben ik naar buiten gelopen." Beloy bleef net als Daeleman ongedeerd, maar is erg onder de indruk van wat ze zag en hoorde. "We hoorden eerst twee heel luide knallen en glas dat naar beneden viel. Niemand wist goed wat er aan de hand was, maar bij de koffiebar zag ik mensen die onder het bloed hingen en naar buiten liepen."

"Alles is weg"

Een luchthavenmedewerker die op het moment van de aanslag aan het werk was in de vertrekhal, doet eenzelfde verhaal. "Ik was passagiers aan het inchecken, toen er plots een geweldig luide knal was. Alles zat onder het stof en de rook."

Toen er een tweede knal volgde, zette hij het op een lopen, net als alle anderen. “Iedereen was weg.” En de vertrekhal zelf is nu deels weg. "Het was een verschrikkelijke ravage. Alles is ingestort. Alles is weg. De check-inbalie van Brussels Airlines is volledig vernield", stelde de medewerker van de luchthaven vast.

Ook in de vertrekhal waren scholieren van de hotelschool van Hasselt. Ze zouden vanochtend op studiereis vertrekken naar Barcelona en zaten voor het inchecken te wachten in de vertrekhal. “De leraar zei: wie naar het toilet wil gaan, mag nu gaan. En toen we van de wc terugkwamen, was er een knal, achteraan", getuigden twee leerlingen vanochtend voor onze camera. "Iedereen schrok en keek op."

De scholieren zagen hoe gewapende militairen na de eerste knal meteen naar de plek des onheils liepen. "Zo’n tien seconden later was er een knal op zo’n tien meter van ons. Toen zijn we naar buiten gelopen", waar de leerlingen veilig verzamelden.

"Er was geen evacuatieplan"

Een dame die net terug was uit de VS, vond dat de evacuatie van de luchthaven allerminst gecoördineerd verliep. In shock ging ze te voet tot in de gemeente Zaventem. Ze voelde zich vanochtend aan haar lot overgelaten. "Er zijn duizenden mensen die daar zitten zonder hulp. Er is niets."

De vrouw zag dat de politie vooral bezig was met het verkeer te regelen en dat de mensen gewoon langs de plek konden lopen waar de bommen ontploften. "Er was geen evacuatieplan. Er was niets."