Gsm klemmen tussen oor en schouder is ook handenvrij bellen

De politierechter in Veurne heeft een opmerkelijk vonnis uitgesproken. Een vrouw die betrapt was op bellen achter het stuur, is vrijgesproken. Ze hield haar gsm tussen haar oor en schouder geklemd en had het stuur van de auto vast met haar beide handen. Volgens de rechter komt dat neer op handenvrij bellen.
2010 AP
Archieffoto

De 58-jarige vrouw uit Oostduinkerke was betrapt op minutenlang bellen in de auto. Ze werd in oktober vorig jaar door de politie tegengehouden. Ze had haar gsm niet in de hand maar die zat wel geklemd tussen haar oor en haar schouder. Ze trok haar schouder daarbij op en hield haar hoofd schuin.

De agenten vermelden in hun pv dat de vrouw haar twee handen de hele tijd op het stuur hield. Daarom werd ze niet vervolgd voor artikel 8.4 van de wegcode, dat zegt dat een bestuurder geen draagbare telefoon in de hand mag houden.

Ze werd wél vervolgd voor artikel 8.3 van de wegcode. Dat zegt dat een bestuurder op elk moment de controle over het stuur moet houden en rijgeschikt moet zijn. De politierechter sprak haar daarvoor echter vrij. Volgens hem is het feit dat ze haar twee handen de hele tijd op het stuur hield een teken dat ze de auto in de hand had.

Volgens de politierechter staat het telefoneren in de auto met een gsm aan de schouder geklemd, in een muts gestopt of aan het dashboard op luidspreker geplaatst gelijk aan handenvrij bellen.