IS eist de aanslagen in Brussel op

Terreurgroep IS heeft de aanslag op de luchthaven van Zaventem en op het metrostation Maalbeek opgeëist. Dat meldt een van de officiële propagandakanalen van IS. Het persagentschap heeft het over meerdere zelfmoordterroristen, maar dat strookt niet volledig met onze informatie.

In het persbericht is sprake van verschillende IS-strijders die "een reeks bomaanslagen" hebben gepleegd met "bommengordels en bompakketten". Brussel zou zijn uitgekozen, omdat ons land "deelneemt aan de internationale coalitie tegen IS".

Volgens het persbericht openden ze eerst het vuur in de luchthaven van Zaventem waarna "verschillende strijders" hun bommengordels tot ontploffing brachten. Ook de bomaanslag in het metrostel in het station van Maalbeek zou volgens het persbericht door een zelfmoordterrorist (een "martelaar" genoemd) uitgevoerd zijn.

Volgens onze informatie klopt dat niet, de dader van de aanslag in Maalbeek zou voortvluchtig zijn. Gerechtelijke bronnen spreken ook tegen dat het om een zelfmoordaanslag zou gaan.

Het is ook nog lang niet zeker of er op de luchthaven geschoten is vooraleer de bommen afgingen. Zowel het ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven als dat in Neder-Over-Heembeek meldt in elk geval dat er geen slachtoffers met schotwonden zijn binnengebracht.

Het persbericht is verspreid door een persagentschap dat IS vaak gebruikt om aanslagen op te eisen. Het gaat dus niet om een onafhankelijk persbureau, maar wel een dat terreur verheerlijkt en daarom niet altijd correcte informatie over de opgeëiste aanslagen verschaft.

Later op de dag werd via een ander kanaal ook een bericht in het Frans verspreid, zie foto onderaan. Ook hierin blijkt niet alle informatie te kloppen, zoals het aantal slachtoffers bijvoorbeeld.

Meest gelezen