Is schadevergoeding voor Hulk Hogan einde van Gawker?

Klinkende overwinning voor Hulk Hogan: een jury heeft de gewezen worstelaar in een gerechtelijk geding met een internetportaal over de publicatie van een seksvideo een enorme schadevergoeding toegekend. Hogan huilde in de rechtszaal, van geluk en opluchting, maar de tegenpartij wil het vonnis aanvechten. Experten menen dat het verdict de huidige persvrijheid van de Amerikaanse media kan beknotten.

Een Amerikaanse jury heeft de schadevergoeding die internetportaal Gawker aan gewezen worstelaar Hulk Hogan moet betalen verhoogd. Voor de publicatie van een seksvideo moet het Hulk geen 100 miljoen euro), maar 125 miljoen euro betalen.

De jury had Gawker vrijdag al veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 100 miljoen euro aan Hulk Hogan voor de publicatie van een heimelijk gedraaide en onrechtmatig gepubliceerde seksvideo. Tijdens een hoorzitting in St. Petersbourg (Florida) deed de jury daar maandag nog bijna 25 miljoen euro bij.

 

Gawker gaat in beroep tegen veroordeling

Van die extra 25 miljoen zal Gawker 15 miljoen betalen, en stichter Nick Danton de 10 resterende miljoen. Voormalig hoofdredacteur Albert J. Daulerio die destijds besliste de video online te zetten, moet 100.000 dollar schadevergoeding betalen.

De 62-jarige worstelaar voelde zich door de publicatie "compleet vernederd", zo zei hij tijdens het proces. Hij had Gawker gevraagd de video offline te halen, maar toch was de video in 2012 nog zes maanden te zien en werd hij zeven miljoen keer bekeken.

Door deze veroordeling riskeert Gawker failliet te gaan. Het internetportaal heeft al aangegeven in beroep te zullen gaan tegen deze beslissing.