Luchthaven ontruimd, waar moeten al die mensen heen?

De vele mensen die tijdens de aanslagen op de luchthaven van Zaventem waren, worden in verschillende omliggende gemeenten ondergebracht. De luchthaven zelf wordt volledig ontruimd. In de sporthal van Zaventem zitten intussen al duizenden mensen.
De sporthal van Zaventem zit eivol.

Veel mensen zijn vanop de luchthaven naar de sporthal van Zaventem geëvacueerd, die intussen uitgegroeid is tot een hulpcentrum. Mensen kunnen hun naam er op een lijst laten zetten om zo in contact te komen met familieleden of kennissen die ze mogelijk kwijt zijn. Internet is er niet beschikbaar en ook de communicatie per telefoon is zwaar verstoord.

Volgens VRT-radiojournaliste Fatma Taspinar staan duizenden mensen aan of in de sporthal op informatie te wachten, over waar ze heen kunnen gaan. Mensen uit de hele wereld: "Ik sprak met mensen uit Canada, India, de VS, Senegal,... Werkelijk alle continenten." Sommige mensen hebben geen telefoon op zak, geen geld en weten niet waar ze heen moeten.

De hulpverleners proberen de mensen zo goed en zo kwaad mogelijk in te lichten. Ze krijgen ook de optie om met de trein naar Leuven te gaan, waar ze dan in verschillende hotels ondergebracht zouden kunnen worden. "Maar veel mensen willen dat niet en willen per se naar Brussel of hier in de buurt blijven wachten tot ze weer naar de luchthaven kunnen."

"Ik stond maar op 6 meter"

Uit gesprekken met de mensen in de sporthal van Zaventem blijkt dat verschillenden van hen aan de dood ontsnapt zijn. "De eerste bom was een kleine bom, maar bij de tweede stond ik maar op 6 meter", vertelde een getuige in "Het Journaal". "Ik zag een grote flits, hoorde een luide knal en we gleden gewoon over de tafel."

Een koppel vertelt hoe ze in het Starbucks-café in de vertrekhal van de luchthaven zaten en eerst rechts en dan links een ontploffing hoorden. "We hebben ons onder de meubels neergelegd", vertelt de vrouw. "Buiten hebben we geholpen bij de verzorging van een Chinese man die zeer zwaar aan zijn been geraakt was. Ze hebben daar mensen naar buiten gebracht met een been af. Het was verschrikkelijk", vertelt haar man.

Ook in andere gemeenten opvang

Naast de sporthal van Zaventem zouden ook verschillende andere gemeenten in de omgeving van Zaventem aangeboden hebben om sporthallen of andere gemeenschappelijke plaatsen beschikbaar te stellen voor de opvang van geëvacueerde passagiers, onder andere in Kortenberg.

Ook in de Brabanthal in Leuven worden zo'n 800 transitpassagiers opgevangen. In de brandweerkazerne van Peutie worden zo'n 300 mensen opgevangen.

In Zaventem zelf doen ook de sportcentra Newfit en Crossfit hun deuren open voor mensen die opvang en hulp nodig hebben. Wie wil, kan er bijvoorbeeld een douche nemen of iets eten, melden de fitnesscentra op Facebook.

De evacuatie van de luchthaven was om 14 uur, 6 uur na de aanslagen daar, overigens nog steeds niet afgelopen. VRT-televisiejournaliste Saskia De Schutter zag er nog steeds lege bussen aanrijden en volle bussen wegrijden.