Obama: "Onze gedachten en gebeden gaan uit naar het Belgische volk"

Het regent steunbetuigingen aan het adres van België. Ook vanuit Cuba, waar de Amerikaanse president een historisch bezoek brengt. "De gedachten en gebeden van het Amerikaanse volk zijn bij België."

Barack Obama brengt een historisch bezoek aan Cuba, maar zijn speech van vandaag begon hij met een boodschap voor België. "Onze gedachten en gebeden zijn bij het Belgische volk. We zijn solidair met hen, en veroordelen de waanzinnige aanvallen op onschuldige mensen. We zullen alles doen wat we kunnen om de daders voor het gerecht te brengen."

"De wereld moet zich verenigen. Los van onze nationaliteit, ras of geloof moeten we tegen de terroristische vloek vechten. We zullen ze verslaan."

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de terreuraanslagen in Brussel in scherpe bewoordingen veroordeeld. Tegelijk sprak hij zijn diepe medeleven uit met de slachtoffers en hun gezinnen en zijn solidariteit met het Belgische volk.

Europese solidariteit

De staatshoofden en regeringsleiders van de 28 lidstaten van de Europese Unie en de leiders van de Europese instellingen hebben in een gemeenschappelijke mededeling de terreuraanslagen in Brussel veroordeeld. "Dit was een aanval op onze open democratische samenleving", stellen ze.

Ze spreken hun solidariteit met België uit en zeggen vastberaden te zijn om deze dreiging samen het hoofd te bieden met alle noodzakelijke middelen. Volgens de leiders sterkt deze laatste aanval enkel onze vastberadenheid om de Europese waarden en tolerantie te verdedigen tegen aanvallen van de intoleranten.

Samenwerking nodig

Eerder vandaag kwamen er vanuit verschillende kanten al solidariteitsbetuigingen.

De Franse president François Hollande zei dat heel Europa getroffen is door de aanslagen in Brussel. Tegenover de ernst van de dreiging moet Europa onontbeerlijke voorzieningen nemen, zei het staatshoofd.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt België alle solidariteit en steun toe bij de zoektocht naar de daders van de aanslagen. Merkel bestempelde de moordenaars van Brussel als vijanden van de waarden waar Europa voor staat. Europa zal sterker uit de strijd met de terreur komen, zei Merkel nog..

Ook de Italiaanse premier Matteo Renzi en zijn Griekse ambtgenoot Alexis Tsipras uitten hun medeleven in twitterberichten. "We kunnen niet toelaten dat angst, religieuze haat en racisme de bovenhand halen in Europa", schreef Tsipras.

Volgens de Oostenrijkse kanselier Werner Faymann tonen de aanslagen in het hart van Europa de handtekeningen van lafheid en barbarij.

De Britse premier David Cameron tweette dat hij geschokt was door de gebeurtenissen en dat de Britten alles zullen doen om te helpen. Dinsdagmiddag komt het Britse kabinet voor crisisberaad bijeen.

De Russische president Vladimir Poetin beklemtoonde dat een internationale samenwerking op het hoogste niveau nodig is om dit kwaad te bestrijden. Poetin heeft het over een "barbaarse daad". Het terrorisme heeft geen grenzen, zei hij. Poetin heeft koning Filip zijn medeleven betuigd, meldde woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zegt dat de VS de situatie op de voet volgt. Hij spreekt zijn medeleven uit met de slachtoffers. "De VS steunt de Belgische bevolking, we zijn klaar om te helpen bij het onderzoek mocht dat nodig zijn."

De Zweedse premier Stefan Lofven noemde de aanslagen een aanval op democratisch Europa. En: "We zullen nooit aanvaarden dat terroristen onze open maatschappijen aanvallen".

De Nederlandse koning Willem-Alexander bracht zijn medeleven over aan koning Filip . "Nederland leeft intens mee met de mensen die zijn getroffen en met de inwoners van Brussel die nu in onzekerheid en angst leven", schrijft de Nederlandse vorst.

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel García-Margallo maakte meteen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) verantwoordelijk voor de Brusselse aanslagen. "Dit terrorisme is een kanker die zich over de hele wereld verspreidt", zei hij in een interview met razdiozender Cadena Cope.

Paus Franciscus veroordeelt het blind geweld van de aanslagen en bidt voor de slachtoffers, hun familie en de reddingswerkers.

De Tsjechische premier Sobotka drukt zijn solidariteit uit met België. "De strijd tegen het terrorisme is onze gemeenschappelijke strijd", zegt hij.