Premier Michel: "Getroffen door laffe, gewelddadige aanslagen"

Premier Charles Michel heeft de aanslagen in Brussel veroordeeld als "blinde, gewelddadige en laffe aanslagen". Hij kondigde ook een reeks extra veiligheidsmaatregelen aan, zoals opgedreven grenscontroles en extra militairen op straat. De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur roept alle Belgen op solidair te zijn met hun hoofdstad.
Archieffoto

"Onze eerste gedachten gaan naar de slachtoffers, hun families en naar al wie nog op informatie over geliefden wacht", sprak de premier de bevolking toe op een persconferentie, geflankeerd door onder meer de ministers van Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Justitie. "De slachtoffers verzorgen, is nu het belangrijkste werk", voegde hij eraan toe.

De premier bevestigde ook dat een aantal extra veiligheidsmaatregelen getroffen worden, zoals het opdrijven van de grenscontroles en het aantal militairen op straat. Het dreigingsniveau in het hele land staat nu op 4. Ook bij het openbaar vervoer zijn er extra veiligheidsmaatregelen. Samen met de veiligheidsdiensten zal de regering de situatie in Brussel "minuut per minuut " volgen.

De federale procureur voegde er nog aan toe dat alle camerabeelden grondig onderzocht worden om de daders van de aanslagen op te sporen.

"Dit is een zwarte tragedie", besloot Michel. "We worden geconfronteerd met een moeilijke beproeving." Hij riep op om verenigd en solidair te zijn.

"Ik roep alle Belgen, Vlamingen, Walen, Brusselaars, op tot solidariteit"

De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur spreekt van "nooit eerder gezien moorddadig geweld". Volgens hem is de situatie in het getroffen metrostation extreem chaotisch.

"Dit is duidelijk een aanval tegen onze waarden: vrijheid, democratie en humanisme, die we in Brussel hoog in het vaandel dragen. We zijn vastberaden om ons sociale leven te verdedigen", aldus burgemeester Mayeur.

Hij riep het hele land op om solidair te zijn met Brussel: "Alle Belgen voor hun hoofdstad: de Vlamingen, de Walen en de Brusselaars in al hun diversiteit".

Mayeur verwacht naar eigen zeggen nog een "enorm werk om van deze stad opnieuw een kosmopolitische en open stad" te maken.

Bekijk de integrale persconferentie van premier Michel

Meest gelezen