Solidariteit en liefde, sterker dan eender welke spijkerbom

Wat begon met enkele krijttekeningen, is uitgegroeid tot een grote spontane solidariteitsactie op het Brusselse Beursplein. Er wordt gezongen, mensen knuffelen, zoeken troost en steun bij elkaar. "Heal the world, make it a better place."
AFP PHOTO
AFP PHOTO

Het begon met enkele tientallen mensen die in de voetgangerszone gewapend met enkele krijtjes boodschappen van solidariteit en vrede tekenden. "We are one", schrijft een jongeman neer. "Support from Spain" (Steun uit Spanje), luidt een andere boodschap. "Bxl reste ma belle" (Brussel blijft mijn schoonheid), staat even verder. Geen stoere slogans, maar simpele boodschappen. Veel sterker dan eender welke kalasjnikov of spijkerbom.

AFP PHOTO

Intussen staan er enkele honderden mensen voor de Brusselse Beurs. Ze leggen bloemen neer voor de slachtoffers van de aanslagen. Ze zoeken steun en troost bij elkaar, maar bovenal putten ze hoop uit elkaars aanwezigheid. Premier Michel en Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker kwamen langs om hen een hart onder de riem te steken. Het duo werd getrakteerd op een applaus.

Ook het grote reclamebord aan het De Brouckèreplein is voor een keer getooid in de Belgische driekleur en het Brusselse logo. Muzikanten halen hier en daar hun instrument boven, mensen beginnen spontaan te zingen. Arm in arm "Heal the world" van Michael Jackson bijvoorbeeld. Een ingetogen sfeer en af en toe een zacht applaus van uit de toegestroomde menigte. Of hoe de liefde het kan overwinnen van de angst voor terreur.

AFP PHOTO

Meest gelezen