Solidariteit rijst op na paniek aanslagen: #ikwilhelpen

Uit alle paniek en chaos na de bloedige aanslagen in Brussel, rijst de solidariteit tussen de mensen onderling op. Mensen die gestrand zijn in de hoofdstad, krijgen via de hashtag #ikwilhelpen op Twitter oplossingen aangeboden van anderen. Op internet en op straat verschijnen ook woorden en beelden van medeleven.

In de hoofdstad ondervinden het openbaar vervoer en wegverkeer zware hinder in de nasleep van de aanslagen op de metro en de luchthaven van Zaventem.

Heel wat pendelaars zitten dan ook vast in Brussel. Via Twitter bieden mensen een lift of slaapplaats aan. Gestrande pendelaars zoeken en vinden daar oplossingen via de hashtags #ikwilhelpen of #opendoors

De Brusselse hotels stellen vanavond gratis hun kamers ter beschikking voor mensen die getroffen zijn door de aanslagen in Brussel en hun families. Dat meldt de Brussels Hotels Association. Daarnaast wordt er een infonummer beschikbaar gesteld voor mensen die zoeken naar een onderkomen. Het infonummer 02/648.50.02 is nu in werking gesteld. "Op die manier kunnen we alle vragen beantwoorden en de mensen die vanavond een onderdak zoeken, zo goed mogelijk helpen", zegt de woordvoerder van de BHA.

Bloed geven

Verschillende mensen staan ook klaar om bloed te geven voor de vele gewonde slachtoffers van de aanslagen. Maar het Rode Kruis doet voorlopig geen oproep voor bloedgiften. "We hebben een goede voorraad en we hebben ook nog niet onmiddellijk zicht op de hoeveelheid extra bloed die nodig is. Mocht dat veranderen, dan laten we dat zeker weten", aldus het Rode Kruis-Vlaanderen.

De Franstalige vleugel van het Rode Kruis beschikt voorlopig evenzeer over voldoende voorraad, maar roept wel preventief op om bloed te geven. De organisatie raadt de mensen wel af om zich daarvoor naar Brussel te begeven. Er is vooral vraag naar donoren met de bloedgroepen O-negatief en A-negatief.

Vlaggen halfstok

Over het hele land worden de vlaggen aan officiële gebouwen halfstok gehangen uit rouw en solidariteit met de slachtoffers van de aanslagen. Dat is onder meer het geval aan het Berlaymont-gebouw in Brussel. Daar zijn de vlaggen van de 28 Europese lidstaten naar beneden gehaald.

Vandaag, morgen en overmorgen zijn ook uitgeroepen tot drie dagen van nationale rouw.

Internet solidair

Op het internet verschijnen intussen vele tientallen solidariteitsberichten na de aanslagen in Brussel. Naar analogie met de aanslagen in Parijs, klinkt het nu #jesuisbruxelles. Belgische symbolen, zoals Kuifje, treuren mee.