Tip taxichauffeur leidt naar IS-vlag en spijkerbom

Bij een huiszoeking in Schaarbeek zijn een IS-vlag, een spijkerbom en chemische producten gevonden. De speurders zijn bij het appartement in Schaarbeek terechtgekomen dankzij een tip van de taxichauffeur die de drie verdachte terroristen naar de luchthaven heeft gebracht. Uit die tip blijkt ook dat de terroristen wellicht meer bommen de luchthaven wilden binnensmokkelen. De huiszoekingen in Schaarbeek waren even na middernacht afgelopen, maar tot vier uur 's ochtends werd er nog sporenonderzoek gedaan.
AFP or licensors

Onmiddellijk na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en de Brusselse metro hebben speurders verschillende huiszoekingen uitgevoerd. Op expliciete vraag van het federaal parket wordt informatie daarover enkel vrijgegeven als die het onderzoek niet schaadt of de operatie in kwestie is afgelopen. Dat laatste is nu het geval in Schaarbeek waar bij een huiszoeking een IS-vlag, een spijkerbom en chemische producten zijn gevonden. Vermoedelijk is het appartement gebruikt om de aanslagen van vandaag voor te bereiden.

Terroristen wilden meer bommen luchthaven binnensmokkelen

De speurders zijn bij het appartement in Schaarbeek terechtgekomen dankzij een tip van de taxichauffeur die de terroristen naar de luchthaven heeft gebracht. Hij kon zich het adres herinneren waar hij de mannen had opgepikt en bracht de politie op de hoogte.

"Toen hij hen oppikte, maakten de mannen zich flink kwaad op hem, omdat ze een grotere taxi hadden gevraagd", voegt VRT-journalist Caroline Van den Berghe eraan toe in "Het Journaal" (zie video onder). "Omdat hij hen in een kleinere taxi ophaalde, konden ze slechts drie van hun vijf koffers meenemen en dat zinde hen niet."

Het lijkt er dus op dat de terroristen eigenlijk van plan waren nog meer bommen de vertrekhal van de luchthaven binnen te smokkelen en tot ontploffing te brengen. Voorts mocht de taxichauffeur de mannen niet helpen met hun bagage bij hun aankomst in Zaventem. Het waren deze puzzelstukjes die de taxichauffeur na de aanslag wist samen te leggen waarop hij de politie verwittigde.

Volgens burgemeester Bernard Clerfayt van Schaarbeek was het gebouw dat doorzocht werd, recent van eigenaar verwisseld. De nieuwe eigenaar verhuurde het aan "gens de passage", ofwel mensen die maar kort in de gemeente zouden verblijven.

Bewoners Schaarbeek terug naar huis

Kort na middernacht zijn de huiszoekingen in Schaarbeek afgelopen en is de veiligheidszone opgeheven. Wel bleef het gerechtelijk labo nog enkele uren bezig, tot omstreeks 4 uur vanochtend, om sporen te verzamelen, vooral op de derde en vijfde verdieping. Ook DOVO en de Civiele Bescherming kwamen nog even met een voertuig ter plaatse.

De bewoners van de buurt in Schaarbeek die afgesloten was, mogen terug naar huis. Twee bussen brachten hen terug van een opvangcentrum dat speciaal was ingericht in een sportzaal in de gemeente.

James Arthur Photography

Meest gelezen