Treinen, trams en bussen rijden weer, metro's niet

De overheid versoepelt een aantal maatregelen die vanochtend, na de aanslagen in Zaventem, genomen zijn. De treinen gaan weer rijden vanaf nu, en de bevolking wordt niet langer gevraagd om binnen te blijven.

Peter Mertens van het crisiscentrum kon nog geen definitieve uitspraken doen over het aantal doden en gewonden. Hij hield het op (ongeveer) de bekende cijfers - zo'n dertig doden. Al gaf hij meteen mee dat dat nog kan oplopen.

Ondertussen blijft het dreigingsniveau 4 van kracht, wat betekent dat het gevaar "ernstig en reëel" blijft. Mertens: "We vragen de bevolking waakzaam te blijven. 

Desondanks kunnen een aantal maatregelen versoepeld worden. 

  • De aanbeveling om binnen te blijven vervalt. Ouders kunnen hun kinderen afhalen van school. 
  • Vanaf 16u zijn trams en bussen in de hoofdstad ook weer gaan rijden.
  • Ook de treins op de noord-zuidas rijden weer. Mertens: "Maar uiteraard gelden extra veiligheidsmaatregelen." Securail, politie en defensie werken daarvoor samen.
  • Een ander verhaal zijn de metro's. Het is de bedoeling dat de lijnen 2 en 6 eerst worden opengesteld. voor de duidelijkheid: die passeren niet langs het getroffen Maalbeek. Wel moeten de veiligheidsdiensten eerst nog een aantal sweepings uitvoeren.
  • Het luchtverkeer vanaf Zaventem licht nog de hele dag plat. Wie de komende dagen een vliegtuig moet nemen, informeert zich het best bij zijn luchtvaartmaatschappij.

Meest gelezen