Vandaag met het openbaar vervoer naar Brussel? Deze lijnen rijden

Eén dag na de aanslagen in Brussel en Zaventem probeert owel de NMBS als de MIVB de vele duizenden dagelijkse pendelaars naar Brussel op hun bestemming te krijgen. Een overzicht van de stations die vandaag open zijn en de lijnen die rijden.

Met de trein naar en in Brussel

De ochtendspits voor de treinen verloopt normaal. Reizigers die in een van de grote Brusselse stations moeten afstappen, komen wel beter goed op tijd, zo zegt Thomas Baeken van spoorwegnetbeheerder Infrabel.

Na overleg bij het crisiscomité zijn de NMBS, spoorwegbeheerder Infrabel en de politie verschillende maatregelen overeengekomen voor vandaag, woensdag 23 maart 2016.

Deze treinstations zullen open zijn:
- Brussel-Zuid (ingang via Hortaplein)
- Brussel-Centraal (ingang via Europakruispunt)
- Brussel-Noord (ingang via Simon Bolivarlaan)
- Brussel-Luxemburg (ingang via Trierstraat)
- Etterbeek
- Schaarbeek
- Delta
- Meiser
- Simonis
- Brussel-West

Deze treinstations blijven dicht:
- Brussel-Congres
- Brussel-Kapellekerk
- Brussel-Schuman
- Brussel Nationaal-Luchthaven

Treinen naar de luchthaven worden omgeleid omdat ook de Diabolotunnel gesloten blijft. In alle stations die open gaan, worden bijkomende veiligheidsmaatregelen getroffen. De NMBS probeert het verkeer morgenochtend zo vlot mogelijk te laten verlopen, maar waarschuwt voor hinder.

MIVB, onder strengere bewaking

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB biedt vandaag volgende lijnen en haltes aan, onder extra bewaking:

Buslijnen: 29, 46, 63, 64, 66, 71 en 95 zijn om zes uur vanmorgen beginnen uit te rijden.

Metrolijn 1-5: rijden vanaf 7 uur vanmorgen.

Metrolijn 1: Deze lijn is geknipt. Langs de ene kant houden de metro's halt in de stations Stokkel, Roodebeek, Montgomery en Schuman. Langs de andere kant doen ze dat in de stations Centraal Station, De Brouckère en Weststation. Tussen de stations Schuman en Centraal Station rijden pendelbussen.

Metrolijn 5: Ook deze lijn is geknipt. Langs de ene kant stoppen de metro's in de stations Delta, Petillon en Schuman. Langs de andere kant stoppen ze in de stations Centraal Station, De Brouckère, Weststation, Sint-Guido en Erasmus. Tussen de stations Schuman en Centraal station rijden ook hier pendelbussen.

Metrolijnen 2 en 6: Deze lijnen rijden niet.

Tramlijnen: 3, 4, 7, 19, 39, 51, 82, 92 en 97 rijden uit

Lijnen 3 en 4: worden normaal uitgebaat, met uitzondering van de stations Horta, Sint-Gillisvoorplein, Lemonnier, Anneessens, Beurs en Rogier. De premetrostations Albert, Zuidstation, De Brouckère en Noordstation worden wel bediend.

Lijnen 7 en 25: Deze lijnen rijden normaal. Wel worden de haltes Boileau, Georges Henri en Diamant niet bediend. Premetrostation Montgomery is wel open.

Op lijnen 7, 19 en 82 vraagt de MIVB om aan boord te blijven wanneer de tram zich ondergronds bevindt.

Op lijnen 3, 4 en 51 wordt de reizigers gevraagd af te stappen voor de tram door de tunnel rijdt.

De toegang tot het ondergrondse net is enkel mogelijk tussen 7 uur en 19 uur. De veiligheidsdiensten voeren de nodige controles uit. Tussen Simonis en Weststation rijden pendelbussen. Bovengronds rijdt het grootste deel van de bussen en tramlijnen normaal.

Meer informatie vindt u op de website en Facebookpagina van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB.

Met de auto naar Brussel

Voor wie met de auto naar Brussel komt vandaag, kan op bepaalde plaatsen hinder ondervinden.

Zo blijven enkele tunnels aan de oostzijde van het centrum van de stad gesloten: het gaat om de Tervurentunnel, de Jubelparktunnel en de Wettunnel en ook de Reyerstunnel richting het Schumanplein.

Ook een deel van de Wetstraat zelf blijft gesloten. Uit de richting Leuven wordt het dus zeer moeilijk om het centrum van de hoofdstad te bereiken.

"We denken wel dat heel wat mensen vandaag van thuis uit of vanuit een satellietkantoor zullen werken. Dat kan de verkeersdrukte rond de hoofdstad temperen", aldus Hajo Beeckman van VRT Verkeer.

Meest gelezen