Wachtrijen aan Brusselse stations door controles

Door de terreuraanslagen van vanmorgen is het openbaar vervoer in Brussel vandaag onderbroken geweest. Om 16 uur kwam de dienstverlening stilaan weer op gang bij de NMBS en ook gedeeltelijk bij de MIVB. In de stations die opnieuw gingen, waren er extra controles, en dat leidde tot lange wachtrijen. Intussen rijdt lijn 2 van de metro gedeeltelijk opnieuw.
Reizigers worden gefouilleerd in Brussel-Noord.

Vanmorgen waren veel pendelaars nog met de trein in Brussel geraakt, maar in de loop van de ochtend was het treinverkeer van en naar de hoofdstad volledig stilgevallen.

Om 16 uur heeft de NMBS de treinstations Brussel-Zuid, Brussel-Centraal en Brussel-Noord weer geopend, maar er gelden extra veiligheidsmaatregelen. Per station is maar één grote ingang open: aan het Noordstation de ingang aan de Albert II-laan, aan het Centraal-station de hoofdingang aan het Europakruispunt en aan het Zuidstation de ingang aan het Hortaplein.

Voor de ingang van die drie stations verzamelden zich onmiddellijk tientallen mensen die een trein naar huis wilden nemen, maar ze raakten slechts mondjesmaat binnen omdat de reizigers extra gecontroleerd werden. De NMBS zette extra eigen veiligheidspersoneel in, maar ook de politie en het leger kwamen ter plaatse. De wachtrijen werden al heel snel langer, en werden zo lang dat de politie rond 17.30 uur via Twitter opriep om het vertrek vanuit de Brusselse stations tijdelijk uit te stellen.

Na de avondspits raakten de wachtrijen stilaan opgelost, maar er waren wel vertragingen. Omdat het treinverkeer op de noord-zuidas urenlang stilgelegen had, stonden verschillende treinen op de verkeerde plaats. De NMBS en Infrabel stellen alles in het werk om alles weer op zijn plaats te brengen zodat de treinen morgen opnieuw normaal kunnen rijden.

De stations Schuman, Kapellekerk en Congres worden niet bediend, hoewel er wel treinen voorbijrijden, meldt de NMBS. Ook het treinstation van Brussels Airport (Nationale Luchthaven) blijft tot nader order gesloten. Ook het station van Etterbeek is op politiebevel gesloten, volgens Infrabel omdat er te weinig politie is om alles te beveiligen.

De MIVB, De Lijn, solidariteitsacties

De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB had eerder al de toelating gekregen om het bovengronds openbaar vervoer gedeeltelijk uit te baten, namelijk 11 Noctis-nachtbuslijnen, die vertrekken aan het Centraal Station, buslijn 47 en de tramlijnen 92, 93 en 94. De verbindingen waren een noodnet om de mensen de kans te geven terug naar huis te gaan. Intussen rijdt metrolijn 2 opnieuw en ze stopt vanavond in de stations Simonis, Rogier, Madou, Troon, Louiza, Zuid, Delacroix en Beekkant.

De Lijn heeft vanmiddag laten weten dat het busverkeer van en naar Brussel weer op gang is gekomen, maar waarschuwde wel dat het nog uren kan duren voor de bussen weer volgens het normale schema rijden.

Een aantal scholen regelt zelf vervoer voor de leerlingen, zodat die terug thuis raken.

Op Twitter is een solidariteitsactie gestart waarbij bestuurders aanbieden om passagiers mee te nemen. Check de hashtags #BrusselsLift , #solidarity, #ikwil helpen of #brusselsathome.

Brussels Airport gesloten

Na de dubbele aanslag in de vertrekhal van vanmorgen blijft Brussels Airport ook morgen gesloten. Alle vluchten zijn geschrapt en passagiers wordt aangeraden contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij. De luchthaven vraagt met aandrang aan iedereen om de omgeving van de luchthaven te mijden.

Op de website van Brussels Airlines, de grootste maatschappij op de luchthaven, wordt gemeld dat het vluchtverkeer onderbroken is. Alle vertrekkende en aankomende vluchten voor vandaag zijn geschrapt. Dat geldt ook voor morgen.

JetairFly deelt mee dat twee binnenkomende vluchten vandaag naar Oostende worden afgeleid: een vlucht uit Cancun en Varadero, en een vlucht uit Alicante. De passagiers worden vanuit Oostende met de bus overgebracht naar het parkeerterrein aan de E40 in Wetteren. Een vlucht uit Malaga wordt afgeleid naar de luchthaven van Antwerpen.

Op de luchthaven van Oostende zijn vanmorgen een 8-tal vluchten geland die Brussel als bestemming hadden. Volgens de Oostendse burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A) worden gestrande passagiers drie mogelijkheden geboden: een hotelovernachting in Oostende, busvervoer naar Calais voor wie naar Groot-Brittannië moet en busvervoer naar Rijsel voor wie naar Frankrijk moet.

Een vlucht van Thomas Cook Airlines uit Tenerife wordt afgeleid naar de luchthaven van Luik.