80 procent terroristen heeft criminele achtergrond

De aanslagen op Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek zijn onder meer het werk van een broederpaar met een zwaar crimineel verleden. Geen toeval, zo blijkt, want het gebeurt wel vaker dat terroristen een al dan niet zwaar crimineel verleden hebben.

Wat bezielt zware criminelen dat ze zich omscholen tot volbloed terrorist? Onderzoeksjournalist Kristof Clerix van Knack verwijst naar een rapport van Europol van 25 januari jongstleden. Blijkbaar is de modus operandi van terreurgroep IS veranderd.

"Een groot deel van de rekruten, naar schatting tot 80 procent, heeft een crimineel verleden, gaande van kleine criminaliteit tot zware feiten." Europol heeft er ook een verklaring voor. "Het kan zijn dat rekruteerders specifiek criminelen zoeken die er niet voor terugdeinzen geweld te gebruiken, of dat bepaalde criminelen een nieuwe gelegenheid vinden om uiting te geven aan hun gewelddadige neigingen door de rangen van IS te vervoegen." 

Maria Zahra, readaptatiewetenschapper en zelf moslima, beaamt. "Ze hebben net mensen nodig die voor niets terugdeinzen en worden wellicht net daarom gerekruteerd." Kleine criminelen zijn volgens haar ontspoord en zien voor zichzelf geen perspectief meer, een gemakkelijke prooi voor "mensen die hen zogezegd een waardeschaal voorschotelen".

Hoe voorkomen?

"Ik weet dat dit gemakkelijk klinkt, maar dergelijke zware criminelen moeten koste wat kost worden gevonden", zegt Maria Zahra. "Maar ik maak me geen illusies. Er zullen altijd dergelijke types blijven rondlopen."

Met de kleine garnalen valt er misschien wel nog iets aan te vangen. "Een harde aanpak is maar één deel van de oplossing", vindt Zahra. "Een repressieve aanpak waar het nodig is, maar anderzijds moet er ook meer worden gewerkt aan maatschappijopbouw, bijvoorbeeld via cursussen of taallessen. Dat kan écht hélpen." Werken via de moskeeën en de imams vindt Maria Zahra een goede piste.

"Terroristische IS-cellen in de Europese Unie zijn binnenlands en lokaal", stelt Europol. "Door een doelwit te selecteren, wil IS aantonen dat het kan toeslaan waar en wanneer het wil."

Meest gelezen