"Oorlogstaal in Europa is precies waar IS op hoopt"

De strijd tegen IS als een oorlog omschrijven, is het laatste wat Europese leiders moeten doen, want daarmee spelen ze de terreurgroep helemaal in de kaart. Dat zegt Nicolas Hénin, de Franse journalist die tien maanden door IS is gegijzeld.

Het was een nationaal succes in Frankrijk in het voorjaar van 2014: de vrijlating van vier Franse journalisten na een gijzeling van tien maanden door IS in Syrië. Eén van hen was Nicolas Hénin. Met een opiniestuk in The Guardian reageert hij vandaag op de aanslagen in Zaventem en Brussel.

"Weinigen zouden hen een blik waardig hebben gegund", verwijst hij naar de inmiddels iconische foto van de drie daders van de aanslag op Brussels Airport die onopvallend een kar vol bagage (en bommen) in de vertrekhal van de luchthaven voortduwen (zie foto onder).

Volgens Hénin geeft IS ons met dit beeld een duidelijke boodschap: "De vijand ziet er doodnormaal uit en bevindt zich in ons midden. Het is één van de doelstellingen van IS om verdeeldheid te zaaien en ons bang voor elkaar te maken. Dat is één van de dingen die ik tijdens mijn gevangenschap heb geleerd."

"IS wil burgeroorlog in Europa"

"De manier waarop we op deze terreurdaden reageren, is cruciaal", waarschuwt de journalist vervolgens. "Maar het ziet er niet goed uit. Nu al zijn de Franse premier Manuel Valls en de Franse president François Hollande in de val getrapt door de strijd met IS als een "oorlog" te omschrijven. Dat is het laatste wat ze moeten doen."

"Door mijn eigen ervaringen kan ik zeggen dat IS precies op oorlogstaal hoopt. De terroristen willen het niet enkel over oorlog hebben, ze hopen ook een burgeroorlog op het Europese continent te ontketenen. Maar dit is geen oorlog en we mogen het ook zo niet zien. Als we een militaristische en oorlogsretoriek aannemen, dan is er geen weg terug en maken we onze vijanden alleen maar sterker."

Anders Breivik

Hénin zegt dat het ook anders kan en verwijst daarbij naar de reactie van de toenmalige Noorse premier Jens Stoltenberg na de slachtpartij van Anders Breivik in 2011. Hij weerstond toen aan de populistische druk en verklaarde dat meer democratie en vrijheid de enige antwoorden op deze terreurdaad waren.

"We moeten kalm blijven en de dingen in het juiste perspectief plaatsen. Bovenal moeten we de bron van al dit leed aanpakken en dat is de oorlog in Syrië. We mogen niet vergeten dat terroristen terroriseren en dat zelfs dan terreur één van de minst waarschijnlijke doodsoorzaken is. Ze willen dat we bang zijn. Dat kunnen we hen ontzeggen door sterk te blijven en onze waarden te bevestigen."