"We hebben "La vita è bella" gespeeld in Schaarbeek"

Een foto van een gevluchte Syrische jongen aan de Grieks-Macedonische grens is gisteren viraal gegaan. De jongen hield een blad omhoog met de boodschap "Sorry for Brussels". Het zette Dieter Vandebroeck uit Schaarbeek aan het denken en hij postte een foto van zijn zoontje als antwoord. Warre (4,5) houdt in zijn handen een blad vast waarop staat "We zijn oké. Het is jouw schuld niet."

De reacties op de Facebookpost met Warre zijn hartverwarmend. Vader Dieter wilde erg graag reageren toen hij de foto van de jonge vluchteling zag passeren.

"Ik heb de foto deels uit frustratie gedeeld, omdat mensen met een beschuldigende vinger wijzen naar diegenen die vluchten voor terreur. Een rare kronkel", legt hij uit aan "De madammen" op Radio 2.

"Para's zijn archeologen"

De kleine Warre zelf snapt de aanslagen en de vluchtelingencrisis uiteraard nog niet, maar zijn vader probeert hem daarbij te helpen. Dieter doet zoals het hoofdpersonage in de Oscarwinnende film "La vita è bella" het aanpakte: de gruwel verpakken met veel fantasie (cf. Guido Orefic die zijn zoontje Giosué wijsmaakt dat het leven in een concentratiekamp één groot spelletje is).

Het gezin woont in Schaarbeek, in de buurt van het huis waar de aanslagen vermoedelijk zijn beraamd. Gisteren circuleerden er dan ook helikopters tijdens de huiszoekingen.

"Dan speel je heel deskundig "La vita è bella". Zo denkt Warre dat de paracommando's archeologen zijn, omdat ze grote boormachines vasthebben. We vertellen hem dat er véél archeologen in Brussel rondlopen", zegt Dieter met een kwinkslag.