België maakte het één minuut muisstil

België heeft het even muisstil gemaakt. Op verschillende plaatsen in ons land werd om 12 uur vanmiddag een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslagen in Brussel en Zaventem.

Brussel

De Brusselse regering vroeg eerder al aan alle inwoners van het Brussels Gewest om het om 12 uur één minuut stil te maken. Brussels minister-president Rudi Vervoort en de voltallige Brusselse regering waren aanwezig in het MIVB-depot Delta.

BELGA

De MIVB nam ook in het algemeen de minuut stilte in acht. In de mate van het mogelijke legden de chauffeurs daarbij ook hun voertuig stil.

Ook aan het Justitiepaleis van Brussel houden zo'n veertig mensen halt.

Koning Filip, koningin Mathilde, premier Charles Michel en de rest van de federale regering verzamelden bij de Europese Commissie.

Op het Beursplein kwamen Brussels burgemeester Yvan Mayeur en het schepencollege samen.

Het UZ Brussel hield de minuut stilte buiten op de stoep, samen met de VUB. Het Erasmusziekenhuis doet dat in de inkomhal.

Heel het land

Ook bij de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn hielden de bussen om 12 uur even halt. De chauffeurs reden tot aan de eerstvolgende halte, waar ze de motor zullen stilleggen.

Ook alle scholen maakten het stil. Leerlingen tekenden op de speelplaats een boodschap in krijt.

En ook bij de tv- en radiozenders van VRT, Medialaan en SBS was het stiller dan anders. VRT Nieuws maakte het ook stil. 

De Belgische bisschoppen vroegen ook aan alle gelovigen om het om 12 uur stil te maken om daarna - om 12.02 uur - de rouwklokken van alle kerken en kapellen in ons land te luiden "als teken van verdriet en hoop".

Antwerpen

Het Antwerpse stadsbestuur deed ook mee. Daar maakte burgemeester Bart De Wever en het schepencollege het stil op de Grote Markt.

In het administratief hoofdkwartier Den Bell kwam het personeel ook samen.

De studentenclubs van de stadscampus van de Universiteit Antwerpen houden om 14 uur een minuut stilte op het Theaterplein.

In het shoppingcenter van Wijnegem werd om 12 uur de muziek uitgezet en werden de klanten en personeelsleden opgeroepen om deel te nemen.

In Lier is samengekomen op de Grote Markt.

Vlaams-Brabant

In Leuven deed de studentenkringen mee op het Ladeuzenplein.

In studio Manhatten in Leuven hielden ook de makers van "Thuis" een minuut stilte.

Oost-Vlaanderen

Het stadsbestuur van Gent riep ook alle inwoners op om mee te doen met de minuut stilte. Alle collegeleden, kabinetsmedewerkers en ambtenaren verzamelden aan het stadhuis "om een krachtig signaal de wereld in te sturen".

Bij Volvo Cars Gent werd de band voor één minuut stilgelegd.

West-Vlaanderen

In Brugge speelde stadsbeiaardier Frank Deleu het nummer "Imagine" van John Lennon na de minuut stilte.

Ook in Oostende werd aan de toegang tot het stadhuis een minuut stilte gehouden door het stadsbestuur, stadspersoneel en de politiediensten.

Limburg

Op campus Diepenbeek en Hasselt van de Universiteit Hasselt werd het ook stil gemaakt. Daarna werd een rouwregister geopend.