Brussels Airport blijft ook morgen gesloten

Ook morgen zullen er geen passagiersvluchten van en naar Brussels Airport zijn. Dat heeft Arnaud Feist meegedeeld, de CEO van de luchthaven. Er wordt wel bekeken of er morgen al vrachtvluchten kunnen worden opgestart, want de Brucago-vrachtterminal is wel al vrijgegeven.

De luchthaven is gesloten sinds de dubbele zelfmoordaanslag van gisterochtend. Een aantal vluchten zijn sindsdien afgeleid naar de regionale luchthavens en enkele luchthavens in de buurlanden.

De regionale luchthavens krijgen vandaag een veertigtal extra vluchten te verwerken, meldt luchtverkeersleider Belgocontrol. De luchthaven van Charleroi ontvangt 20 extra vluchten, in Oostende zijn dat er 14, in Luik 7 en in Antwerpen eentje, aldus Belgocontrol. "Alle regionale luchthavens kunnen het bijkomende verkeer aan", klinkt het.

Zoeken naar oplossingen

Brussels Airlines, de grootste maatschappij op Brussels Airport, heeft al haar vluchten voor vandaag geschrapt: 235 vluchten, goed voor zo'n 23.000 passagiers. "Wat we wel zien, is dat de langeafstandsvliegtuigen van Brussels Airlines leeg zijn vertrokken", meldt tv-collega Steven Decraene, die ter plaatse is. "Het gaat om ferryvluchten. Men stuurt vliegtuigen naar Afrika zodat die al klaarstaan om daar passagiers op te halen, in afwachting dat de luchthaven hier weer opengaat, of om die passagiers naar een andere luchthaven in Europa te brengen."

Geert Sciot van Brussels Airlines bevestigt dat er koortsachtig wordt gewerkt aan een oplossing: een hervatting van de langeafstandsvluchten enerzijds (vanuit Afrika naar Brussel of naar een andere Europese luchthaven) en een gedeeltelijke hervatting van het intra-Europese verkeer, met een focus op vakantiegangers (via regionale luchthavens of luchthavens in de buurt van het grensgebied van ons land). "Alles wordt bekeken, onder meer in nauw overleg met Brussels Airport", zegt hij.

De Japanse luchtvaartmaatschappij ANA kondigt aan dat alle vluchten tussen Brussel en Tokio worden geschrapt tot en met 31 maart, maar legt extra vluchten in vanuit Düsseldorf. De Indiase maatschappij Jet Airways laat haar in Brussel gestrande vliegtuigen uit Brussel naar Amsterdam Schiphol overvliegen; de gestrande passagiers zullen morgen per bus naar Amsterdam worden overgebracht, van waaruit ze hun reis zullen kunnen voortzetten. 

JetairFly laat vluchten vertrekken en aankomen op de luchthavens van Oostende, Antwerpen en Charleroi (tot en met zondag). Ryanair vliegt vandaag en morgen uitsluitend van en naar Charleroi, en dat "voor onbepaalde tijd". Thomas Cook Airlines is uitgeweken naar de luchthaven van Luik, en dat geldt nog zeker tot volgende maandag.