Brussels Airport: "Kunnen pas inschatting maken als we in terminal mogen"

Op de luchthaven van Zaventem is het gerechtelijk onderzoek nog steeds aan de gang. Het is dan ook te vroeg om een inschatting te maken wanneer de luchthaven opnieuw kan opengaan, zegt Brussels Airport-woordvoerster Anke Fransen. Het paasweekend over enkele dagen is normaal gezien een van de drukste periodes van het jaar in Zaventem.

"De gerechtelijke afstapping is nog altijd aan de gang. Het is even stilgelegd gedurende de nacht, maar gaat opnieuw beginnen. Zolang dat sporenonderzoek niet is afgelopen, wordt het terrein niet vrijgegeven. We kunnen dus niet in de terminal om te kijken wat de effectieve schade is", zegt Anke Fransen. "Het is dan ook moeilijk om een inschatting te geven over wanneer de luchthaven weer operationeel zal zijn."

Volgens luchtvaartexpert Luk De Wilde zijn er mogelijk problemen met de stabiliteit van het gebouw. "Er zijn veel problemen mogelijk. We zullen het pas weten als we in de terminal kunnen", reageert Fransen. "Belangrijk zijn ook de datakabels, het informaticasysteem waarop de luchthaven draait, is dat intact gebleven of niet? Dat zal een bepalende factor zijn om in te schatten wanneer we opnieuw kunnen opstarten."

"We gaan vandaag hopelijk kunnen zien wat de schade is en we gaan alles in het werk stellen om die zo snel mogelijk op te ruimen", zegt Fransen, die ook laat weten dat er intussen met de luchtvaartmaatschappijen gezocht wordt naar alternatieven voor de getroffen vluchten.

Na het paasweekend?

Volgens De Wilde zal het wellicht tot na het paasweekend duren voor de luchthaven opnieuw kan opengaan. "Mijn inschatting is dat dit weekend de luchthaven niet zal opengaan. Als ze opengaat, zal het voor een klein deel zijn. Maar dan nog, de kans is zeer klein." Het paasweekend is normaal gezien een van de drukste periodes van het jaar op de luchthaven.

"Pas vandaag kan er een evaluatie gemaakt worden van de toestand van het gebouw. Dat allemaal bekijken en evalueren kost tijd, ten vroegste morgen of overmorgen zal men kunnen starten met herstellingen. En daarna moet er nog een controle volgen door een onafhankelijke organisatie", aldus De Wilde. "De maatschappijen zijn volop bezig om alternatieven uit te werken via andere luchthavens."