Dodental ligt nu op 32, 151 gewonden nog in het ziekenhuis

Bij de aanslagen van gisteren zijn nu officieel 32 doden gevallen. Er raakten ook om en bij de 260 mensen gewond. Op dit moment verblijven er nog 151 slachtoffers in het ziekenhuis, voornamelijk in Antwerpen en Leuven. In Leuven verkeren nog 4 slachtoffers in kritieke toestand. Alle slachtoffers die in de Antwerpse ziekenhuizen verblijven, zijn op dit moment buiten levensgevaar.

32 doden en ongeveer 260 gewonden, dat is de voorlopige balans van de bloedige aanslagen van gisteren. “Een heleboel mensen zijn al geïdentificeerd, maar er zijn ook mensen die nog in slaap worden gehouden gezien hun kritieke toestand”, zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

Volgens minister van Buitenlandse zaken Didier Reynders (MR) komen de slachtoffers uit zeker 40 verschillende landen. Alle betrokken ambassades worden gecontacteerd.

Slachtoffers in Middelheim- en Stuivenbergziekenhuis

In het Stuivenbergziekenhuis in Antwerpen verblijven nog zes slachtoffers van de aanslagen. Een van hen verblijft op intensieve zorg, zijn toestand is stabiel. Een ander slachtoffer verblijft op een gewone kamer en nog vier anderen verblijven in het brandwondencentrum. Ook hun toestand is stabiel.

In het Middelheimziekenhuis in Antwerpen zijn alle slachtoffers van de aanslagen in Brussel buiten levensgevaar. Het gaat om twee personen, de ene heeft een oogwonde en de andere een complexe beenbreuk. Die laatste verblijft nog op intensieve zorg.

Slachtoffers in Leuven

Na de aanslagen werden ook in het UZ Gasthuisberg van Leuven 19 patiënten opgenomen. Daarvan verkeren er momenteel nog 3 in relatief kritieke toestand. Tien liggen op de afdeling intensieve zorg. Volgens Marc Decramer, gedelegeerd bestuurder van het UZ Leuven, is niemand momenteel in acuut levensgevaar en is de hoop daarom groot dat iedereen het zal halen. Ook in het Universitair Ziekenhuis van Gent en het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis van Aalst worden nog gewonden verzorgd, maar niemand verkeert in levensgevaar. Ook in het Militair Hospitaal worden nog veertien gewonden behandeld. 

Drie medewerkers Europese Commissie gewond

Bij de terreuraanslagen zijn ook drie medewerkers van de Europese Commissie gewond geraakt, zo heeft vicevoorzitster Kristalina Georgieva meegedeeld. "Terroristen hebben gisteren toegeslagen in het hart van Europa, onze stad, Brussel. Onschuldige mensen zijn vermoord en gewond. Onder hen die verzorgd worden, bevinden zich drie van onze collega's bij de Europese Commissie", zo verklaarde Georgieva, die bevoegd is voor het personeelsbeleid.

Wie nog op zoek is naar naasten kan terecht in Neder-Over-Heembeek

Mensen die na de aanslagen nog op zoek zijn naar naasten wordt gevraagd om zich naar het ziekenhuis van Neder-Over-Heembeek te begeven. Daar gaat om 14 uur een nieuw centraal opvangpunt open voor de naasten van de slachtoffers, zo kondigde Alain Lefèvre van het Crisiscentrum aan. "We nodigen ongeruste mensen uit om niet alle ziekenhuizen te bellen, maar naar het militaire hospitaal van Neder-Over-Heembeek te gaan, waar ze opgevangen zullen worden door medewerkers van de medische diensten, politie en defensie, net als de bevoegde gerechtelijke diensten", aldus Lefèvre op een persconferentie.