Dreigingsniveau blijft op het hoogste peil

Het dreigingsniveau blijft op 4. Dat heeft het OCAD beslist, het orgaan dat nagaat hoe groot de dreiging is. 4 is het hoogste dreigingsniveau: dat betekent dat er aanwijzingen zijn voor een nieuwe aanslag. Intussen heeft het kernkabinet beslist dat er niet onmiddellijk nieuwe antiterreurmaatregelen komen, maar wel dat de geplande maatregelen - van na de aanslagen in Parijs - sneller moeten worden uitgevoerd.

De regering wil naar eigen zeggen niet aan steekvlampolitiek doen na de bloedige aanslagen van gisteren. "Ik denk dat het belangrijk is dat de maatregelen die al in de pipeline zitten in eerste instantie zo snel mogelijk worden uitgevoerd", zegt vocepremier Kris Peeters (CD&V).

Zijn N-VA-collega Jan Jambon geeft enkele voorbeelden. "Dat is de huiszoeking 24 uur op 24, de voorleidingperiode voor de onderzoeksrechter verlengen, de dynamische databank. Er zijn dus wel een aantal dingen die nog in het wetgevend proces zitten."

Een nieuwe aanslag wordt ook niet onmogelijk geacht. "Vanmorgen is het OCAD bijeen geweest", zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Daar is beslist om niveau 4 aan te houden. "Precies omwille van een aantal zaken die men heeft vastgesteld in het onderzoek, maar het is duidelijk dat we dat niet zeer lang kunnen aanhouden, omdat dat een veel te grote paraatheid vergt."

Premier Charles Michel (MR) is vandaag niet naar China vertrokken, zoals eerder was gepland. "We zijn in drie dagen rouw en ik denk dat het normale politieke debat nadien terug zal hervatten", zegt hij. De discussie over de begroting is met andere woorden voor binnen enkele dagen.