Franse premier Valls: "Nooit naïviteit van België gevoeld"

Tijdens zijn bezoek aan Brussel heeft de Franse premier Manuel Valls gas teruggenomen inzake de uitspraken van zijn minister van Financiën Michel Sapin. Die had ons land eerder "naïviteit en wereldvreemdheid" verweten. Sapin heeft zelf ook die omstreden uitspraken afgezwakt.

Premier Valls (foto bovenaan, met Charles Michel en EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker) heeft aan het Beursplein in Brussel deelgenomen aan de minuut stilte, samen met koning Filip, koningin Mathilde en de Belgische regering als eerbetoon aan de slachtoffers van de terreuraanslagen van gisteren.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie met onze premier Charles Michel (MR) zei Valls "dat hij nooit de minste naïviteit of wereldvreemdheid heeft waargenomen bij onze Belgische vrienden", wat eerder wel was gemeld door zijn minister van Financiën Michel Sapin (foto in tekst).

Aan de radiozender Europe 1 ging Valls wat verder: "We hebben geen lessen te geven aan onze Belgische vrienden", heette het daar. "Men heeft weliswaar de ogen gesloten voor de verspreiding van de extremistische ideeën van het salafisme die samen met radicaal islamisme en drughandel een deel van de jongeren aangestoken hebben", aldus de Franse premier.

"Wij zijn broeders, neven, we maken soms ruzie, maar we zijn nu verenigd tegenover de uitdaging", zo verwees Valls nog naar ons land.

"Naïef en wereldvreemd"?

In een interview met de Franse zender LCI had de Franse minister van Financiën Michel Sapin gisteravond uitgehaald naar "bepaalde politieke verantwoordelijken in België die zich misschien bezondigd hebben aan naïviteit en wereldvreemdheid tegenover de islamistische radicalisering in bepaalde wijken".

Sapin had zich daarmee de woede van Belgische politici op de hals gehaald en had ook de Franse diplomatie in verlegenheid gebracht, net op een ogenblik dat er eenheid in Europa nodig is tegenover het terrorisme.

In een reactie aan het persbureau AFP probeerde Sapin al vrij snel de schade te beperken. Hij beweert "verkeerd begrepen" te zijn en zegt dat hij elk misverstand terzake uit de weg wil ruimen. "Mijn uitlating sloeg meer algemeen op het terrorisme", aldus Sapin. 

Toch is de kritiek van Sapin niet nieuw. Meteen na de aanslagen in Parijs in november van vorig jaar -toen bleek dat die vooral gepland waren vanuit jihadistische middens in Brussel- had Frankrijk zware kritiek geuit op de laksheid van de Belgische politie tegenover het salafisme. Ook president François Hollande had ons land toen in, zij het bedekte termen, gekapitteld.

Sindsdien verloopt de samenwerking tussen de Belgische en de Franse veiligheidsdiensten echter veel beter. Zo waren Franse agenten vorige week aanwezig bij de antiterreuractie in Vorst.