Geen passagiersvluchten vanop Brussels Airport tot vrijdag

Alle passagiersvluchten op Brussels Airport worden tot en met vrijdag geschorst. Dat heeft de luchthaven meegedeeld. Woensdagavond zullen wel al enkele vracht- en privévluchten uitgevoerd worden. Luchtvaartmaatschappijen wijken de komende dagen uit naar regionale luchthavens.

De nationale luchthaven is sinds dinsdagochtend gesloten en dat blijft zo tot en met vrijdag. Passagiersvluchten worden nu nog een extra dag uitgesteld, omdat het gerechtelijk onderzoek in de terminal nog steeds aan de gang is. Brussels Airport heeft nog niet de kans gehad om de schade op te meten en een heropstart te organiseren.

Het is voorlopig onduidelijk wanneer de terminal op Brussels Airport weer zal opengaan. Tot en met vrijdag zullen er zeker geen passagiersvluchten worden uitgevoerd. Cargovluchten en privévluchten die door General Aviation worden afgehandeld, worden intussen wel hervat.

Intussen wijken de grote luchtvaartmaatschappijen uit naar verschillende luchthavens. Jetairfly vliegt vanuit Luik, Charleroi en Oostende, Thomas Cook herneemt zijn vluchten vanuit Luik.

Brussels Airlines wijkt uit naar Luik en Antwerpen

De Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines zal vanaf morgen vluchten uitvoeren vanop de regionale luchthavens van Luik en Antwerpen. 44 Europese vluchten zullen vertrekken vanuit Luik. Twintig vluchten zullen opstijgen op de Antwerpse luchthaven. Normaal gezien stonden er voor donderdag ongeveer 235 vluchten gepland. Vrijdag voorziet Brussels Airlines 96 vluchten: 66 in Luik en 30 in Antwerpen.

"In tegenstelling tot andere luchtvaartmaatschappijen is het voor ons geen sinecure om vluchten te organiseren op andere luchthavens omdat we daar geen infrastructuur ter beschikking hebben. Deze verhuisoperatie, die normaal maanden voorbereiding vergt, hebben we nu op een namiddag afgehandeld", zegt woordvoerster Kim Daenen.

Mensen die een vlucht van Brussels Airlines in Luik of Antwerpen hebben, moeten wel zelf instaan voor het transport naar de luchthaven. Brussels Airlines vraagt passagiers om hun website goed in de gaten te houden.

Vandaag werden er al vijf langeafstandsvliegtuigen naar Afrika gestuurd gestrande passagiers terug te vliegen vanuit Freetown- Monrovia, Bonjoul-Dakar, Lomé-Accra, Entebbe-Kigali en Douala-Youandé. Deze reizigers zullen donderdagochtend op verschillende Europese luchthavens aankomen, aldus Brussels Airlines.

Wie tot 28 maart een ticket had geboekt bij Brussels Airlines, kan dat zonder meerkost laten terugbetalen.