Heeft Belgische gerecht Ibrahim El Bakraoui laten glippen?

Turkije heeft België gewaarschuwd dat Ibrahim El Bakraoui een gevaarlijke Syriëstrijder was, maar onze inlichtingendiensten hebben niets met deze informatie gedaan. Dat beweert de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) reageert afwachtend.
Ibrahim El Bakraoui.

Het zijn onderhuidse maar felle beschuldigingen die Erdogan vandaag aan het adres van de Belgische autoriteiten uit: ons land heeft niets gedaan met de Turkse waarschuwingen over Ibrahim El Bakraoui, de man die zichzelf opblies bij de aanslag op Brussels Airport.

Een reconstructie (volgens Erdogan)

In 2014 wordt Ibrahim El Bakraoui onder voorwaarden vrijgelaten uit een Belgische cel na een gevangenisstraf van enkele jaren voor criminele feiten die evenwel niets met terrorisme te maken hebben. Omdat hij zich niet aan zijn voorwaarden houdt, wordt hij al snel weer gezocht.

Blijkbaar verlaat hij ons land al relatief snel, want in juni 2015 pakt de Turkse politie hem op in Gaziantep, een stad in het oosten van het land en niet ver van de grens met Syrië. Dat is tenminste wat Erdogan beweert.

Turkije maakt hierop plannen om hem naar België te deporteren. Omdat de Turken menen dat El Bakraoui een uiterst gevaarlijke man is, waarschuwen ze de Belgische ambassade in Ankara via een diplomatieke nota van zijn komst.

De Belgische autoriteiten reageren weigerachtig. In België is El Bakraoui nooit met terrorisme in verband gebracht en dus kan ons land hem niet zomaar als terrorist gevangennemen. Onze autoriteiten kunnen hem wél opnieuw oppakken omdat hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating heeft geschonden, maar dat gebeurt niet.

Uiteindelijk deporteren de Turken El Bakraoui niet naar België, maar wel naar Nederland. Dat gebeurt op zijn verzoek. Hierbij waarschuwen de Turken naar eigen zeggen ook de Nederlandse autoriteiten voor zijn komst.

Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten deze beweringen te onderzoeken. Het stelt dat het op dit moment niet zeker is dat El Bakraoui ook echt op Nederlandse bodem is geland. De extreemrechtse politicus Geert Wilders laat er alvast geen gras over groeien. Via Twitter zegt hij dat premier Mark Rutte moet aftreden als deze informatie klopt.

"Niet naar ons land gebracht, maar naar Nederland"

Bij ons nuanceert minister van Justitie Koen Geens (CD&V) de Turkse versie van de feiten. Tegelijk houdt hij zich op de vlakte. "Ik heb dit nieuws pas vernomen", zei hij om 19 uur in "Het Journaal". "In ons land had El Bakraoui nooit terroristische feiten gepleegd. Daarnaast ging het niet om een uitlevering, maar wel om een terugwijzing van aan de Turkse grens met Syrië. Bovendien is hij volgens onze informatie niet naar ons land gebracht, maar wel naar Nederland."

Is het dan niet vreemd dat ons land hem niet heeft opgepakt na de Turkse waarschuwing omdat hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating had geschonden? "Het is niet makkelijk om mensen die hun voorwaarden op een flagrante manier schenden terug in de cel te krijgen", aldus Geens.