Honderden transitpassagiers zitten nog vast

Vliegtuigpassagiers die gisteren gestrand zijn geraakt door de aanslagen op Brussels Airport verblijven in afwachting van een oplossing in drie grote opvangcentra en in 13 hotels in Leuven. Sommigen onder hen hebben ook te maken met een onverwacht visumprobleem.

De gestrande reizigers zijn verdeeld over drie opvangcentra in Vlaams-Brabant: de sporthal van Zaventem (250 mensen), de kazerne van Peutie in Vilvoorde (300) en de Brabanthal in Leuven. In dit laatste noodopvangcentrum was plaats gemaakt voor 800 transitpassagiers, maar dat aantal liep vanaf dinsdagavond gaandeweg op tot een kleine duizend.

315 transitpassagiers worden opgevangen in 13 hotels in Leuven. Sommige hotels hebben hun prijzen aangepast. De kosten zullen ze allicht verhalen op de luchtvaartmaatschappijen.

In de opvangcentra zitten veel passagiers vast bij gebrek aan een Schengenvisum. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is met dit onverwacht probleem geconfronteerd tijdens een bezoek aan de Brabanthal in Leuven.

Het gaat om transitpassagiers die via Brussel op weg waren naar landen als Groot-Brittannië, die buiten de Schengenzone liggen. Voor hen is het niet mogelijk om via Nederland of Duitsland door te reizen omdat ze geen Schengenvisum hebben. Geens heeft beloofd het probleem aan te kaarten op de Nationale Veiligheidsraad.