Ibrahim El Bakraoui was dader in Zaventem, broer Khalid in Maalbeek

Het federaal parket heeft bevestigd dat de broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui inderdaad betrokken waren bij de terreuraanslagen van gisteren. Ibrahim El Bakraoui heeft zichzelf opgeblazen op de luchthaven van Zaventem, zijn broer Khalid deed hetzelfde in de metro in het station Maalbeek in het centrum van Brussel. De twee broers zijn ook een duidelijke link tussen de aanslagen in Parijs en in Brussel.

Vanmiddag heeft Frederic Van Leeuw, procureur van het federaal parket, meer details gegeven over de twee terreuraanslagen van gisteren. Het meest opvallend was dat hij bevestigt dat de twee broers El Bakraoui -beiden beruchte criminelen- inderdaad betrokken waren bij de aanslagen.

Ibrahim El Bakraoui -ongeveer 30 jaar oud- (rechts op de foto) was een van de drie mannen die bommen hebben laten ontploffen op de luchthaven van Zaventem. Hij was de middelste van de drie mannen op de foto die is rondgestuurd en heeft zichzelf opgeblazen.

De andere man in het zwart kon nog niet worden geïdentificeerd, maar hij is eveneens dood. De man met de witte jas zou de zwaarste bom in zijn valies hebben gehad, maar die is niet meteen ontploft. Dat gebeurde pas later door de instabiliteit van de explosieven, maar die bom heeft door deskundig ingrijpen van de politiediensten geen slachtoffers kunnen maken. De man in het wit wordt intussen nog opgespoord.

Het parket kon eveneens bevestigen dat Khalid El Bakraoui, de andere broer, betrokken was bij de bomaanslag in de metro in Maalbeek. Dat blijkt uit zijn vingerafdrukken die daar gevonden zijn. Khalid El Bakraoui heeft zichzelf daar in het metrostel opgeblazen.

Testament Ibrahim dook op in vuilnisbak Schaarbeek

Vrij snel is de politie op het spoor gekomen van de daders van de aanslag in Zaventem. Dat gebeurde door de hulp van de taxichauffeur die de drie mannen naar de luchthaven heeft gebracht en die zich na de feiten als getuige gemeld heeft.

Dankzij die man kon de politie een huiszoeking uitvoeren op het adres in de Max Roosstraat in Schaarbeek van waaruit de drie mannen eerder vertrokken waren. In dat huis zijn naast een vlag van de terreurgroep IS ook chemische stoffen en ander materiaal gevonden om bommen te maken. 

In een vuilnisbak in de straat werd een pc gevonden met het testament van Ibrahim El Bakraoui. Daarin geeft hij aan dat hij niet echt weet wat te doen en vreest om in de cel te belanden. Dat zou de stelling kunnen ondersteunen dat de terroristen bestaande plannen sneller dan gepland hebben uitgevoerd, omdat ze bang waren bij de recente golf van huiszoekingen opgepakt te worden, net als Salah Abdeslam.

Het parket maakt ook melding van andere huiszoekingen in Schaarbeek en in Haren, waarbij nog een persoon opgepakt werd. Die wordt nu ondervraagd. Een andere man zou intussen na ondervraging zijn vrijgelaten.

Broers uit de zware criminaliteit

De El Bakraoui's zijn geen onbekenden voor het gerecht. Anders dan de meeste andere geradicaliseerde IS-aanhangers, die vaak met kleine criminaliteit begonnen zijn, waren Ibrahim en Khalid El Bakraoui betrokken bij zware misdaden.

Khalid was in 2011 veroordeeld wegens een reeks carjackings en was begin dit jaar vrijgekomen nadat hij zijn straf bijna volledig had uitgezeten. Ibrahim was in januari 2010 betrokken bij een mislukte overval op een wisselkantoor en had daarna de politie beschoten met een kalasjnikov. Toenmalig Brussels burgemeester Freddy Thielemans (PS) noemde dat toen een "fait divers". Ibrahim werd in 2010 veroordeeld tot 10 jaar cel, maar werd twee jaar geleden vrijgelaten onder voorwaarden. Omdat hij zich daar niet aan hield, werd hij opnieuw gezocht.

Khalid El Bakraoui had onder een valse naam ook het huis gehuurd in de Driesstraat in Vorst, waar vorige week de terrorist Mohamed Belkaïd door de politie werd doodgeschoten en waar ook vingerafdrukken van de intussen gevatte Salah Abdeslam zijn gevonden. Khalid zou ook het onderduikadres in Charleroi hebben gehuurd, dat als uitvalsbasis diende voor plegers van de aanslagen van 13 november vorig jaar in Parijs. Daar zijn ook sporen gevonden van Bilal Hadfi, die zichzelf heeft opgeblazen aan het Stade de France. De broers El Bakraoui vormen dus ook een duidelijke link tussen de aanslagen in Brussel en die in Parijs vorig jaar.

Meest gelezen