Jan Jambon: "Ook deze terrorismevlaag zullen wij overwinnen"

"De terroristen zullen deze strijd niet winnen." Dat benadrukt minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA) na de aanslagen van gisteren in Brussel en Zaventem. "Er zijn indicaties over de identiteit van de daders, die worden nu nagetrokken."

Slapen heeft de minister niet zoveel gedaan, wanneer hij vanochtend in de studio's van "Het Journaal" en "De ochtend" wordt ontvangen.

"Het was een korte nacht en bovendien gaat die film van gisteren opnieuw door je hoofd", zegt hij. "Er heerst een dubbel gevoel. Enerzijds is er medeleven met de slachtoffers en nabestaanden, anderzijds is er de overtuiging dat we de strijd tegen het nietsontziende terrorisme moeten overwinnen. En dat heerst nu misschien overtuigender dan ooit."

"De terroristen willen onze maatschappij destabiliseren, maar daar zullen ze niet in slagen", zegt Jambon. "Ook deze terrorismevlaag zullen we overwinnen. Ondertussen kunnen ze (de terroristen, nvdr.) wel een hoop miserie berokkenen. We proberen er alles aan te doen om dat tegen te gaan."

Die miserie werd gisteren plots heel zichtbaar. Bij de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek zijn zeker 31 doden en een 250-tal gewonden gevallen. Wat betreft de aanslagen op de luchthaven zoekt de politie naar minstens één voortvluchtige verdachte. Van twee anderen wil ze ook graag de identiteit kennen.

"Met de identificatie van de verdachten zijn we volop bezig", benadrukt de minister. "Snel na de aanslagen zijn er huiszoekingen uitgevoerd door gegevens in het huidige onderzoek. Er zijn indicaties wat betreft de identiteit, die sporen worden nu nagetrokken."

Niveau 3 of 4?

Het OCAD besliste gisterenochtend vrij snel na de aanslagen om het dreigingsniveau op te trekken naar vier, het hoogste niveau.

"Als er twee acties plaatsvinden binnen het uur, dan is het normaal dat je je voorbereidt op een derde of een vierde. Er was geen dreiging van een concrete aanslag. Het OCAD zal vanochtend een nieuwe evaluatie maken en dan zullen we bekijken of we op vier blijven of weer naar drie gaan. Bij dreigingsniveau drie heerst er ook een grote dreiging, alleen weet je niet waar en wanneer."

Afsluiten doet de minister met een pluim op de hoed van de inlichtingendiensten. "Zij bewijzen continu hun slagkracht en efficiëntie. Het zijn professionals, maar ze werken ook tegen professionals. Nu de schuld op onze diensten schuiven, zou onrechtvaardig zijn."

Om 8.30 uur vanochtend komt het kernkabinet samen om te bekijken wat er concreet kan worden gedaan ter nagedachtenis van de slachtoffers. Sinds gisteren zijn alleszins drie dagen van nationale rouw afgekondigd, waarbij de vlaggen halfstok hangen en er geen grote feesten worden gehouden bij officiële instanties.