Koning en koningin komen te laat voor de minuut stilte

Net te laat voor de minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslagen in Brussel en Zaventem. Het kan ons allemaal overkomen, maar het valt pas écht op als het een koningspaar overkomt. Koning Filip, koningin Mathilde en premier Charles Michel moesten hun plaatsje in de rij van prominenten nog zoeken toen vandaag om klokslag 12 uur de minuut inging. Hoe kwam dat toch?

Om 12 uur werd op verschillende plaatsen in ons land een minuut stilte gehouden. Zo ook in Brussel waar de Europese Commissie samen met de regering, de Franse premier Manuel Valls en het koningspaar alle slachtoffers herdacht. Iedereen stond klaar in de piazza van het Berlaymontgebouw toen plots Filip, Mathilde en Michel nog een plaatsje moesten zoeken. De minuut stilte was al bezig toen het gezelschap binnenkwam.

Nochtans houdt het Belgische hof zich altijd aan een strikt protocol of tijdsschema. Maar volgens het Paleis was het protocol deze keer in handen van de Europese Commissie en daar is het blijkbaar even mis gelopen.

"De koning en de koningin zijn om 11.50 uur in het Berlaymontgebouw aangekomen. Zij zijn door voorzitter Juncker verwelkomd en hebben met hem, premier Michel, premier Valls en de vicevoorzitters van de Europese Commissie even gesproken. Zij zijn dan naar de zaal van de minuut stilte gegaan na een seintje van de protocoldienst van de Commissie", legt het Paleis aan onze redactie uit. Met andere woorden: het ene protocol is het andere niet.

Kijkt u even goed mee: