Massaal veel wakes en rouwregisters voor slachtoffers

Tientallen steden en gemeenten willen hun inwoners de kans geven om hun solidariteit te betuigen aan de slachtoffers van de aanslagen in ons land. Op verschillende plaatsen is een rouwregister geopend of wordt een van de volgende dagen een wake georganiseerd. Een overzicht.
Het rouwregister in de stad Antwerpen

Heel wat grote steden, waaronder Antwerpen en Gent, openden gisteren al een rouwregister. In Gent ondertekende burgemeester Termont (SP.A) als eerste het rouwregister in zijn stad. Ook Brusselaars kunnen hun gedachten en boodschappen op die manier kwijt. Alle 19 Brusselse gemeenten hebben hun eigen register. In Leuven kunnen mensen tot en met vrijdag het rouwregister ondertekenen in het stadskantoor, op zaterdag kan dat in het stadhuis. In verschillende gemeenten hangen de vlaggen aan officiële gebouwen halfstok.

De FOD Buitenlandse Zaken heeft ook een online-rouwregister geopend. Iedereen kan zijn medeleven betuigen op de website van Buitenlandse Zaken. Het rouwregister is vooral bedoeld voor buitenlanders die niet naar België kunnen komen, maar toch hun steun willen uitdrukken aan de slachtoffers en hun naasten.

Vlaams-Brabant

Zaventem heeft meteen na de aanslagen al een rouwregister geopend.  Dat kan zowel ondertekend worden op het gemeentehuis als online. Er vonden vanavond ook 2 wakes plaats: een van het luchthavenpersoneel in de omgeving van Brussels Airport en een gebedswake in de Sint-Martinuskerk.

In Vlaams-Brabant hebben nagenoeg alle gemeenten al een initiatief genomen. Ook Dilbeek heeft een online register, naast een papieren versie in de Kasteelhoeve. Ook Vilvoorde, Beersel, Tienen, Landen en Diest bieden hun inwoners de kans om hun gedachten en gevoelens neer te schrijven. Dat is ook het geval in Glabbeek, Herne, Keerbergen, Lennik, Linter, Lubbeek, Machelen, Overijse, Rotselaar, Tervuren en Scherpenheuvel-Zichem.

Tienen organiseert morgen van 19 tot 20 uur een wake op het Heldensquare op de Grote Markt. Grimbergen organiseert op vrijdag om 21 uur op het Kerkplein een stille bijeenkomst. Herne roept inwoners op om op het Heldenplein door middel van teksten of bloemen boodschappen van solidariteit aan te brengen.

Oost-Vlaanderen

Vandaag zijn er onder meer rouwregisters geopend in Oudenaarde, Dendermonde, Deinze, Ninove, Maldegem, Wichelen en Denderleeuw. Dinsdagavond werd al een rouwregister geopend in Wetteren.

Verspreid over de hele provincie Oost-Vlaanderen zijn vandaag stiltemomenten gehouden, ook los van de minuut stilte om 12 uur vanmiddag. In Zomergem worden vanavond vanaf 19.50 uur kaarsjes aangestoken op de Markt, om 20.00 uur volgt 1 minuut stilte. In Herzele start om 19 uur een herdenkingswake. De christelijke arbeidersbeweging Beweging.net houdt donderdag om 11.45 uur een herdenkingsmoment op de Gentse Korenlei.

West-Vlaanderen

Ook in Brugge wordt een rouwregister geopend in het stadhuis, net als in Oostende, Ieper, Kuurne, Koksijde, Izegem en Roeselare.

Morgen is er om 18.30 uur een moment van stilte en medeleven op het Vredeplein in Sijsele, nabij Damme. In Brugge wordt er een stille wake georganiseerd op zaterdag om 16 uur. Er wordt opgeroepen om stoepkrijt mee te brengen.

De gemeente Bredene laat zijn carnavalstoet op zaterdag niet doorgaan. "Ik betreur ten zeerste deze beslissing, maar uitzonderlijke omstandigheden nopen ons tot uitzonderlijke beslissingen", zegt burgemeester Steve Vandenberghe (SP.A). "We kunnen de veiligheid voor de toeschouwers en de deelnemers niet 100 procent garanderen. Niet in het minst is er ook het menselijke aspect: carnaval vieren in een week waarin zovele mensen het leven lieten of (zwaar)gewond raakten: het voelt toch niet goed aan."

Limburg

De gemeente Leopoldsburg heeft een rouwregister geopend op het gemeentehuis. Ook in Beringen, Tongeren en Genk ligt er een register. Ook via de digitale weg wordt er op tal van gemeentelijke websites een manier aangeboden om een blijk van solidariteit te uiten. Ook de provincie is gestart met een eigen rouwregister.

In Bilzen werd de oproep gelanceerd om rond 19 uur een kaarsje aan de voordeur te plaatsen. Er zijn enkele stille optochten gepland. Op verschillende marktpleinen hebben kinderen met krijt boodschappen neergeschreven en tekeningen gemaakt. In Sint-Truiden is de feestelijke opening van het bloesemseizoen  afgelast.

Antwerpen

Naast de stad Antwerpen heeft ook Lier een rouwregister geopend. Vanavond en morgenavond wordt het MAS in Antwerpen uitgelicht in de Belgische driekleur. Mechelen organiseert vrijdag om 19.30 uur een stil herdenkingsmoment op de Grote Markt.

En via sociale media

Op de sociale media worden via verschillende hashtags boodschappen van hoop en solidariteit gedeeld. Met de hashtag #BXLove worden hoopvolle boodschappen gedeeld met de wereld.  Die tweets worden uitgezonden op het grote scherm op het De Brouckèreplein. Daar wordt ook een Belgische vlag afgebeeld. Verder verschijnen ook bijzonder veel berichten van steun met de #prayforbelgium en #prayforbrussels.