Meer dan 1.000 mensen brachten nacht door in Leuvense Brabanthal

In de Brabanthal in Leuven hebben meer dan 1.000 gestrande reizigers de nacht doorgebracht. Er zal vandaag voor hen een alternatief worden gezocht om thuis te geraken. "Dat zal nog de ganse dag puzzelen worden."

De Brabanthal in Leuven werd gisteren ingericht om opvang te bieden aan gestrande reizigers uit Zaventem. Er werden 1.300 mensen geregistreerd, van wie er ruim 1.000 de nacht doorbrachten. De anderen gingen zelf op zoek naar een alternatieve slaapplaats of zijn in de loop van de avond/nacht vertrokken met een taxi.

"Diegenen die hier nu nog zijn, krijgen een ontbijt. Daarna is het zoeken naar een oplossing, een alternatief om thuis te geraken. Maar het zal nog de ganse dag puzzelen worden om te zien op welke manier en wanneer we al die mensen thuis krijgen", zegt Marc Vranckx van de Leuvense politie.

De gestrande reizigers zijn over het algemeen tevreden over de opvang, zo kon onze videojournaliste Lieselot Terryn vaststellen. "We hebben een bed, lakens, water en voedsel. Ze doen een uitstekende job. Ik weet dat ze zo snel mogelijk een oplossing zullen vinden voor ons", zegt een Amerikaanse priester die onderweg was van Washington naar Congo.

"De nacht was behoorlijk aangenaam, gezien de situatie. We zijn het Belgische volk dankbaar voor al de steun", zegt een Deense vrouw. Ongenoegen is er wel over het gebrek aan informatie.

Gisteren waren er al mensen van Brussels Airlines en United Airlines naar de Brabanthal gekomen om samen met de reizigers een oplossing te vinden. Vandaag komen ook nog andere luchtvaartmaatschappijen langs om mensen te helpen.